O operă a lui Brâncuşi, licitată la New York cu 5 milioane de dolari

Operele lăsate de Constantin Brâncuşi în Gorj, de o valoare inestimabilă, sunt tratate cu dispreţ de autorităţile locale, dar peste hotare sculptorului de la Hobiţa i se recunoaşte autenticitatea şi importanţa. O versiune a sculpturii "Sărutul" (Le Baiser), de Constantin Brâncuşi, cu un preţ de pornire de 5 milioane de dolari, se află printre operele scoase la vânzare de casa Christie's în licitaţia de artă impresionistă şi modernă care are loc săptămâna aceasta, la New York. La aceeaşi licitaţie vor mai fi scoase opere ale unor artişti precum Picasso, Claude Monet sau Salvador Dalí.

Lucrarea, având dimensiuni de aproximativ 36x24 centimetri, realizată în ghips, este una dintre cele şase variante ale sculpturii, înfăţişând doi îndrăgostiţi îmbrăţişaţi şi uniţi prin sărut, realizate de artistul gorjean de-a lungul carierei sale. Ea provine dintr-o colecţie elveţiană privată. Anterior, a aparţinut familiei doctorului Pascu Atanasiu, căruia i-a fost dăruită de artist în 1954, potrivit datelor puse la dispoziţie de Christie's.

Organizatorii speră să obţină pe această sculptură între 5 şi 8 milioane de dolari, scrie Mediafax. "Tema sărutului este atât de importantă pentru Brâncuşi, a lucrat la ea aproape patru decenii. A ţinut atât de mult la această temă încât a devenit emblematică pentru personalitatea sa, având simbolul inscripţionat pe cărţile sale de vizită şi pe scrisorile sale", a declarat Sharon Kim, director internaţional al casei de licitaţii Christie's. "Am dorit să realizez un obiect care să reprezinte nu doar un cuplu oarecare, ci toate cuplurile de îndrăgostiţi care s-au iubit pe acest pământ vreodată", declara Brâncuşi. Aceasta este a doua lucrare a lui Brâncuşi scoasă la vânzare de casa de licitaţii Christie's la New York în ultimii doi ani. "Muza" lui Brâncuşi a fost vândută pentru 12,4 milioane de dolari în 2012. Actuala versiune a "Sărutului" scoasă la licitaţie este realizată de artist în anul 1946, fiind o reproducere fidelă a versiunii în calcar, din 1925, care a făcut parte dintr-un lot de 57 de sculpturi ale artistului român din prima sa expoziţie individuală la New York, în 1933, şi care în prezent se află la Muzeul de Artă Modernă din Paris.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: