Cât timp poți folosi muștarul și ketchup-ul după ce le-ai deschis!
De obicei depozităm muștarul și ketchup-ul direct în frigider, însă, atunci când le cumpărăm, de luăm de pe raft, adică de la temperatura mediului ambiant. Întrebarea care se pune este unde se păstrează cele două sosuri și cât timp le mai putem folosi după ce le-am desfăcut.
Ketchup-ul, de exemplu, poate fi păstrat fără probleme atât în frigider, cât și în cămară sau dulap, chiar dacă a fost deja deschis. Totuși, dacă nu îl folosești des, bine ar fi să îl păstrezi în frigider.
Maioneza care nu a fost desigilată poate fi păstrată în cămară atât cât este recomandat pe etichetă. În unele cazuri, aceasta poate sta în dulap și cu patru luni mai mult decât termenul inscripționat pe ambalaj. Asta se datorează faptului că are în compoziție ouă, astfel că după ce a fost deschisă, ea trebuie să stea obligatoriu la frigider unde rezistă circa trei luni. La temperatura mediului ambiant nu ar trebui lăsată, însă, mai mult de două-trei ore.
Muștarul care nu a fost deschis poate fi folosit și după doi ani de stat pe raftul magazinului. Odată deschis însă, acesta poate fi ținut între două luni și un an în frigider.
Untul de arahide, un ingredient îndrăgit al dimineților, poate fi păstrat nedesfăcut până la nouă luni. Dacă, totuși, a fost desfăcut, acesta nu ar trebui păstrat mai mult de un an în dulap. Se poate ține, însă, mai mult de atât la frigider.
Sosul de soia rezistă în cămară trei ani, iar în frigider, deschis, până la doi ani, fiind de departe unul dintre cele mai rezistente sosuri din câte există.
Și gemurile deschise trebuie ținute la rece, acestea putând sta fără probleme pe ușa frigiderului, unde temperatura nu depășește 4-5 grade Celsius.