Ai verificat varza murată? Ce trebuie să faci dacă are mucegai!
Este posibil ca varza murată să facă deasupra butoiului o peliculă albă de mucegai pentru că nu ai opărit corespunzător butoiul înainte de a-l folosi. Nu trebuie să arunci tot butoiul, pentru că sunt soluții prin care poți să salvezi varza.
Dacă a fost prea cald sau poate nu ai respectat procedura de sterilizare a butoiului, este posibil ca butoiul cu varză să facă mucegai.
Mucegaiul alb, verde sau gri de la suprafața superioară a butoiului de varză murată este relativ normal. Ca să scapi de el pur și simplu îndepărtează stratul de mucegai.
Dar dacă mucegaiul este negru, roz sau portocaliu, sau dacă varza miroase sau are gust ciudat, atunci nu ai decât să o arunci la stratul de compost din grădină.
Mucegaiul alb este de obicei considerat cel mai inofensiv tip de mucegai. Atât timp cât mucegaiul este alb, nu este dăunător.
Atunci când observați mucegai pe varză, nu trebuie să vă faceți griji, încercați să îndepărtați floarea cu o lingură și chiar să strecurați saramura printr-o sită fină atunci când o puneți înapoi.
Asigurați-vă că totul este sub saramură și capacul este închis. Monitorizați procesul de fermentare zilnic pentru a vă asigura că nu apare dezvoltare ulterioară de mucegai.
Mucegaiurile cresc cel mai bine atunci când pot primi puțin aer așa că păstrați recipientul de varză închis ermetic.
Pentru a opri procesul de fermentare, implicit dezvoltarea florii de deasupra, aveți nevoie de aspirină. Se pune aspirina mărunțită în butoiul cu varză murată. Amestecul de aspirină cu varză murată va opri fermentația și varza se va păstra intactă pe o perioadă mai lungă de timp.