Consultaţii stomatologice gratuite doar la UPU şi la CARP
Medicii stomatologi gorjeni nu mai acordă consultaţii gratuite de mai bine de un an. Asta pentru că nu au mai primit finanţare de la Casa de Asigurări de Sănătate. La cabinetele private, nici măcar copiii nu mai beneficiază de gratuităţi sau reduceri la serviciile stomatologice. În momentul de faţă, consultaţii gratuite se acordă doar la cabinetul din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe şi la cabinetul Casei de Ajutor Reciproc pentru pensionari. Conducerea CJAS Gorj spune că începând cu lunile iunie-iulie se va relua finanţarea cabinetelor stomatologice private, urmând a fi încheiate contracte cu peste 50 de medici.
Sistarea alocării fondurilor pentru decontarea serviciilor medicale de medicină dentară a avut un impact negativ, în special pentru copii şi bătrâni, având în vedere costurile destul de mari ale acestora. În condiţiile în care o plombă costă între 50-70 de lei, iar pentru o extracţie se plăteşte 60 de lei, minorii sunt privaţi de bucuriile copilăriei pentru ca părinţii să le poată suporta costul tratamentelor dentare. „Nu mi se pare normal ca minorii să nu mai beneficieze de consultaţii stomatologice gratuite. Pentru o simplă obstrucţie de canal am plătit 50 de lei pentru că fiului meu i s-a umflat o măsea. Este foarte mult, dar atunci când îţi vezi copilul plângând de durere te împrumuţi şi tot îl duci la medic. Mai bine renunţi să-i cumperi haine sau să-l duci la film pentru a-i rezolva problemele dentare”, a declarat Camelia Ion.
Potrivit conducerii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Gorj, începând cu lunile iunie-iulie se vor acorda din nou fonduri pentru decontarea serviciilor stomatologice. „Începând cu noul proiect de contract cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate pentru anii 2014-2015 se prevede reluarea finanţării serviciilor de medicină dentară. Există două componente care se au în vedere la stabilirea pachetului de bază pentru aceste servicii şi anume: copii - pentru care se propune un pachet de servicii preventive, având în vedere că sunt foarte expuşi la carii dentare şi persoanele vârstnice - care din cauza problemelor dentare nu se pot alimenta corect”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
Medicii stomatologi nu regretă contractul cu CJAS
Singurele cabinete unde se mai acordă consultaţii stomatologice gratuite sunt la Unitatea de Primiri Urgenţe şi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. „La Spitalul Judeţean Târgu Jiu, în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, există un cabinet stomatologic unde se acordă consultaţii gratuite, fiind finanţat direct de Ministerul Sănătăţii pentru servicii medicale de urgenţă. Fiind un singur medic, nu se desfăşoară decât o singură tură”, a declarat Daniel Bondoc. La cabinetul Casei de Ajutor Reciproc Târgu Jiu beneficiază de servicii stomatologice gratuite membrii - pensionari. „Pensionarii, membri CARP, beneficiază de extracţii şi plombe gratuite o dată pe lună, pe baza unui bon eliberat de la biroul relaţii cu publicul. Lunar, efectuăm cam 200-300 de consultaţii pentru membrii CARP”, a declarat Alin Ciulpan, medic stomatolog la cabinetul CARP Târgu Jiu. Deşi efectuează servicii stomatologice şi în regim privat, Alin Ciulpan nu este interesat de un contract cu CJAS Gorj. „Ştiu că nu se mai finanţează serviciile stomatologice, dar pe mine, unul, nu mă interesează un contract cu CAS-ul pentru că trebuie făcute prea multe hârtii, iar fondurile alocate sunt insuficiente”, a mai precizat Alin Ciulpan.
Preşedintele CJAS Gorj a recunoscut că în ultimii ani a scăzut numărul contractelor încheiate cu medicii stomatologi. „În anul 2012, am încheiat 51 de contracte cu medicii dentişti, suma decontată fiind 692 mii lei. În anul 2013, am încheiat 48 de contracte cu medicii dentişti, suma decontată fiind de 133 mii de lei pentru că s-a acordat finanţare numai în primul trimestru. Scăderea numărului de contracte de medicină dentară a fost cauzată de faptul că o parte din furnizori nu au mai dorit să încheie contracte cu CAS motivând că fondurile alocate lunar sunt prea mici”, a mai precizat Daniel Bondoc.
PREŢURI
Preţurile serviciilor stomatologice practicate de cabinetele private variază între 30-600 de lei, în funcţie de complexitatea lucrării: 40-60 lei o extracţie; 40-50 lei obstrucţia de canal; 30-40 lei drenaj endodontic; 50 lei periaj arcadă; 50-60 de lei o plombă şi 600 de lei o proteză dentară.