Avram Iancu, noul „pilot” de pe Dunăre. Vrea să înoate 2.860 de kilometri în 60 de zile!

Sportivul din Petroșani care anul trecut a putut fi văzut înotând și la Târgu Jiu înainte de a reuși traversarea în premieră a Canalului Mânecii începe de marți o nouă aventură care îl poate face și mai cunoscut decât este după succesul de anul trecut. Avram Iancu vrea să traverseze Dunărea înot de la izvoare până la vărsare, iar pentru asta s-a pregătit temeinic în ultimele luni, dând ture de zeci de kilometri pe zi pe Mureș sau Siret. De marți însă începe marea lui aventură, inspirată din cartea „Pilotul de pe Dunăre”, a lui Jules Verne.

Bibliotecar de profesie, Iancu a plecat duminică din Petroșani cu gândul că va determina cât mai mulți tineri să pună mâna pe carte și s-o citească, asta în timp ce îi pot urmări online și traseul parcurs, deplasarea lui urmând să fie postată în fiecare zi pe contul acestuia de Facebook.

Fără costum de protecţie

„Sunt 2860 de kilometri pe care trebuie să îi parcurg fără nici un costum de protecție. Doar doi oameni au mai parcurs această distanță, dar ori au avut costum de neopren, ori au purtat labe de înot. Eu voi fi doar în slip, așa cum am fost și în Jiu sau în Canalul Mânecii. Mă tem, evident, de curenții reci ai afluenților pe care Dunărea îi are în special în zona Alpilor, în Germania și Austria, dar sper să trec cu bine peste curenții respectivi. Zilnic trebuie să fac 50 de kilometri. E un efort uriaș pentru că nu am o problemă să înot o asemenea distanță într-o zi, dar timp de 60 de zile consecutive sigur va fi greu. Îmi doresc foarte mult să fiu pe 20 august la Sulina și să închei cu bine acest proiect pe care îl încep pe 20 iunie. Știu că foarte mulți români vor fi alături de mine și asta mă va motiva în plus. Eu, de asemenea, în plus, vreau să atrag atenția asupra bogățiilor și frumuseților pe care le are țara noastră și sper să fac Delta Dunării și mai cunoscută decât este. Oricum nu am văzut Delta până acum și sper ca vara aceasta să reușesc să ajung acolo, chiar dacă trebuie să înot până acolo începând de la Donaueschingen, locul din care izvorăște fluviul”, a spus Iancu înainte să plece din țară.

Susţinut de campionul de la Cercul Polar

Startul în această cursă inedită l-a luat din fața Primăriei Petroșani, unde autoritățile locale și-au declarat sprijinul pentru el, așa cum a făcut-o și Tibi Ușeriu, românul care a câștigat de două ori la rândul ultramaratonul 6633 de la Cercul Polar. Deși a înfruntat și el condiții extrem de dificile, Ușeriu crede că efortul lui Iancu va fi unul extrem de mare, totul ținând de modul în care va reuși să depășească psihic piedicile ce îi vor apărea în cale. „Mintea mea nu poate să proceseze un așa efort. M-am antrenat cu el aici într-un lac înghețat din Parâng, am făcut și eu câteva ture de bazin, dar mai mult nu am putut. Când aud că mai merge și fără costum de protecție…Bravo lui! Îi sunt alături, mai ales că nu ai cum să te pregătești fizic pentru așa ceva. Nu poți să înoți zilnic sute de kilometri ca să treci de un astfel de prag, dar sper ca după vreo 30-40 de zile să găsească tăria de a duce cursa până la capăt. Mă gândesc și că ultimele sute de kilometri le va parcurge în România și poate asta îl va ajuta”, a spus campionul de la Cercul Polar.

Galerie foto



Vizualizări: 2,922

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: