Tratamentul minerilor, doar la baza din Săcelu
Administraţia CE Oltenia şi sindicatele din minerit şi energie au căzut ieri de acord pentru formarea unei subcomisii care să întocmească un regulament de acordare a biletelor de odihnă şi tratament în Baza de la Săcelu. Minerii şi energeticienii nu mai au dreptul să se trateze în alte staţiuni, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi, iar administraţia subvenţionează numai 2000 de bilete, de trei ori mai puţin decât anul trecut.
Subcomisia va trebui formată până la următoarea comisie mixtă. Din aceasta vor face parte şi reprezentanţi ai federaţiilor reprezentative la nivel de CE Oltenia. Această subcomisie trebuie să facă regulamentul pentru ajutoare sociale acordate din fondurile unităţii pentru boli grave şi incurabile, dar şi pentru acordarea biletelor de odihnă şi tratament la staţiunea Săcelu. Sindicaliştii spun că anul trecut ajutoarele au fost acordate doar parţial. „Din păcate conducerea CEO nu a mai acordat aceste ajutoare de vreo câteva luni. Anul trecut au acordat doar la cei care au avut boli incurabile, atât. Sunt, cred, vreo 200 de dosare de anul trecut neonorate. Subcomisia va face regulamentul, din fiecare federaţie va fi cineva, iar în următoarea comisie mixtă se va aproba regulamentul, să nu mai stea în fiecare comisie să dezbată chestiunea aceasta”, a declarat Dumitru Pârvulescu, lider sindical.
De asemenea, subcomisia va stabili şi regulamentul pentru subvenţionarea biletelor la staţiunea Săcelu. Mulţi dintre angajaţi nu vor beneficia, anunţă sindicaliştii, asta pentru că numărul biletelor alocate este limitat în funcţie de buget. „Sigur va fi o bulibăşeală pentru că vor fi foarte multe solicitări pe locuri puţine. În buget sunt prinse aproximativ 2000 de bilete. Cine să prindă 2000 de locuri la câţi salariaţi sunt şi în contextul în care erau foarte mulţi salariaţi care făceau tratament în alte staţiuni? Acum toţi se vor concentra pe Săcelu. Nu ştiu cui vor fi acordate, se vor face criterii, tombolă, Dumnezeu ştie ce se va întâmpla. Ce criterii poţi să faci între doi salariaţi care au nevoie la fel de mult de tratament? Şi nu e vorba de doi, ci de mii de salariaţi. Vârsta medie este de 50 de ani. Capacitatea de muncă s-a deteriorat la toţi salariaţii. Sunt convins că vor fi peste 6000 de solicitări. Cam atâţia luau în anii trecuţi bilete de tratament”, a mai spus vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Dumitru Pârvulescu.
2015 este primul an când angajaţii CE Oltenia nu pot opta decât pentru Staţiunea Săcelu, unitatea aflată de altfel în subordinea CE Oltenia. Perioada în care angajaţii complexului se vor trata în această staţiune este iunie-septembrie. Pentru acest an, fondul alocat de CEO pentru biletele de odihnă şi tratament în Staţiunea Săcelu este de 2 milioane lei.