Minerii şi energeticienii, trimişi prin rotaţie în şomaj tehnic

Sindicaliştii din minerit şi energie au primit o veste nu tocmai bună la şedinţa comisiei paritare care a avut lor ieri la sediul Sucursalei Divizia Minieră (SDM) din cadrul CE Oltenia. Administraţia a transmis sindicaliştilor că toţi salariaţii vor fi trimişi acasă 10 zile din luna mai cu 75% din salariu, excepţie făcând, parţial, cei de la Termocentrala Rovinari şi de la carierele aferente termocentralei. Responsabilii din complex spun că discuţia a fost una de principiu şi că deocamdată nu se ştie cu exactitate ce unităţi vor intra în întrerupere de activitate de luna viitoare.

Liderii de sindicat spun că se aşteaptă ca administraţia CE Oltenia să dea o decizie de Directorat prin care să aprobe aceste perioade de şomaj tehnic la unităţile miniere şi la termocentrale. Sindicaliştii prezenţi în comisia paritară au fost informaţi de administraţie despre faptul că de luna viitoare aproape toţi angajaţii de la unităţile miniere şi energetice vor intra în şomaj tehnic preţ de două săptămâni. „În luna mai aproape toate carierele şi termocentralele, mai puţin zona Rovinari, vor merge în şomaj tehnic cel puţin 10 zile. Aşa au spus. Atâta timp cât nu au contractată energie şi se merge pe termocentrala care produce cu cost minim ca să supravieţuim, adică cu termocentrala Rovinari, mai mult ca sigur aşa se va întâmpla. Este vorba de zona Motru, Mehedinţi, zona Jilţ, zona Peşteana, zona Işalniţa, zona Craiova, zona Turceni, iar din zona Rovinari TESA şi operativul, adică de la termocentrala plus carierele aferente termocentralei. Pe legislaţie, chiar dacă nu am fost de acord cu această măsură, sigur va fi o decizie a directoratului. Depinde şi de salariaţi, de cum vor reacţiona, dacă vor accepta, pentru că perioadele astea de şomaj tehnic înseamnă un minus destul de mare în veniturile salariaţilor”, a declarat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME).

Olaru: Sunt doar discuţii preliminare

Reprezentanţii CE Oltenia spun că totul s-a rezumat la nişte discuţii de principiu şi că nu ar fi vorba de toate unităţile miniere şi energetice, ci doar de o mică parte din acestea. “Nu s-a luat nicio decizie. A fost o consultare cu privire la programul societăţii pe luna mai şi a rămas să mai analizăm şi în zilele următoare. Nu a fost nicio propunere concretă. A fost o discuţie pe necesitatea întreruperii de activitate având în vedere vânzările reduse de energie din perioada aceasta. Se vor opri grupurile energetice la Işalniţa în perioada mai şi ca urmare şi activitatea minieră va avea o reducere, dar nu s-a stabilit nimic concret. Dacă se opreşte activitatea la Işalniţa, cei care alimentează Işalniţa - Lupoaia şi Roşiuţa - vor avea activitatea întreruptă, dar o perioadă scurtă, în luna mai. Termo Rovinari nu are activitatea întreruptă în luna mai, având în vedere costul de producţie foarte redus. Probabil că, dacă la Turceni se va opri un bloc energetic, zona de Jilţ care alimentează Turceniul va avea o întrerupere de activitate. Sunt doar discuţii preliminare. Nu s-a discutat nimic concret”, a declarat Sorin Olaru, director adjunct în cadrul Direcţiei de Resurse Umane a CE Oltenia.    

Unele sindicate acceptă, altele nu

Înainte de şedinţa de la SDM, Aurel Nanu Mic, liderul sindical de la Craiova, s-a arătat resemnat în privinţa faptului că energeticienii vor intra în şomaj tehnic. ”Se pune problema că în luna mai nu sunt contracte, iar zona Motru şi zona Craiovei - Işalniţa şi Craiova II - ar putea intra două săptămâni în regim de aşteptare. Nu ştim exact. Pentru salariaţii din termocentrale, dar şi pentru colegii din minerit, ar însemna o diminuare a veniturilor cu 25%, căci şomajul este 75% dintr-o jumătate de lună,  ceea ce înseamnă 12,5 pierderi, dar se stă două săptămâni acasă”, a comentat Aurel Nanu Mic.

Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldăruşe, a spus, tot înainte de şedinţa de la SDM, că s-a ajuns în această situaţie din cauza cererii mici de energie pe piaţă. „Am văzut despre situaţia de la Işalniţa. Aşa ne dăm seama de cererea care este la ora actuală pe piaţa de energie. Am citit şi eu informaţia aceasta, mi-a parvenit din presă. Vom discuta aceste aspecte în cadrul acestei comisii. Sper să intre în şomaj tehnic şi restul angajaţilor, dar nu pot să dau la ora actuală detalii. Nu am un răspuns”, a precizat Căldăruşe.  

Şedinţă

Şeful Diviziei Miniere, Daniel Antonie, nu a fost prezent la şedinţă decât câteva minute. Asta pentru că, chiar înainte de şedinţa care a debutat la orele 11, a părăsit sediul Sucursalei Divizia Minieră, după care a plecat însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Sindicaliştii spun că, mai mult ca sigur, toţi salariaţii vor intra în întrerupere de activitate şi că numai o minune ar putea schimba cursul situaţiei. „Probabil vroiau să facă protocol cu noi. La discuţia asta a fost puţin şi domnul Antonie, chiar dacă nu face parte din comisia mixtă, dar este membru al Directoratului şi directorul Direcţiei Miniere. Se poate schimba ceva numai dacă ne ajută Dumnezeu. Dacă putem noi funcţiona noi în detrimentul altora din sistemul energetic”, a comentat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedintele FNME.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: