Tragedia de la Săpoca se poate repeta şi-n Gorj. Director: Aceşti bolnavi sunt imprevizibili

Cazul Săpoca, în care un bărbat internat cu sevraj etilic a ucis mai mulţi pacienţi, se poate repeta în oricare spital de psihiatrie din ţară, inclusiv în Gorj. Afirmaţia îi aparţine managerului Spitalului Orăşenesc Turceni, Dragoş Haţegan. Aici există o secţie pentru bolnavii cronici cu probleme psihice. Mai tot timpul, spitalul este aproape plin. „Şi dacă ar fi o asistentă la fiecare pacient psihic, tot ar putea exista riscuri de genul acesta. Aceşti bolnavi sunt imprevizibili”, spune Haţegan.

După tragedia de la Buzău, unde şase oameni şi-au pierdut viaţa, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a dispus controale în toate spitalele şi secţiile de psihiatrie din ţară. În Gorj, mai precis la Turceni, există o secţie pentru bolnavii cronici. Este singura din judeţ, iar aici sunt internaţi şi pacienţi din alte zone ale ţării. „E o secţie mare, cu 100 de paturi. În general, media internaţilor este 80-90 persoane, aproape de capacitatea maximă”, a declarat managerul Dragoş Haţegan, la Accent TV.

Potrivit acestuia, incidente de genul celui de la Săpoca sunt greu de prevenit. „Ce s-a întâmplat la Buzău este un caz regretabil. Este o tragedie, dar trebuie să avem în vedere că bolnavii psihici sunt altfel decât orice alt pacient. Evenimentele acestea sunt foarte greu de prevenit. Pacienţii sunt speciali. Se tot vorbeşte despre normativul de personal. Se spune că ar trebui o asistentă la 8-12 bolnavi. Din punctul meu de vedere, dacă ar fi şi o asistentă la fiecare pacient psihic, tot ar putea exista riscuri de genul acesta. Uneori, pacienţii dau dovadă de ingeniozitate şi de o forţă extraordinară. Un asistent femeie nu ar putea face faţă unui bolnav psihic agresiv”, mai spune Haţegan.

Haţegan o contrazice pe Pintea

Deşi ministrul Sorina Pintea spunea că tragedia de la Săpoca putea fi evitată, acolo fiind vorba de „un lung şir de erori umane”, directorul de la Turceni susţine că un asemenea caz se poate întâmpla în oricare spital de psihiatrie din ţară. „Suntem conştienţi că astfel de drame se pot întâmpla oricând. Pacienţii sunt imprevizibili, cazuistica este foarte complexă. Unul dintre medicii noştri, cu o bogată experienţă la un spital de psihiatrie din Franţa, îmi spunea că şi acolo nu exista săptămână în care să nu aibă cazuri de suicid sau de agresiune faţă de pacienţi sau cadrele medicale. De aceea vă spun că spitalele de psihiatrie sunt deosebite”, mai susţine managerul Haţegan.

Totul ţine de respectarea procedurilor, dar şi de profesionalismul cadrelor medicale. La Buzău, stativul cu perfuzii „uitat” într-un salon a devenit armă pentru bolnavul care nu şi-a primit sedativul recomandat de medic. „Cadrele medicale trebuie să le asigure medicamentaţia corespunzătoare, să fie vigilente şi să ştie cum să-i abordeze. Pacienţii noştri sunt cronici, unii dintre ei sunt de foarte mult timp la Turceni, îi cunoaştem foarte bine şi personalul ştie să interacţioneze foarte bine cu ei”, mai spune Haţegan, care anunţă investiţii la Psihiatrie. „Secţia de Psihiatrie este în atenţia noastră permanent. Vrem să investim în reabilitare şi modernizare. Se vor investi bani şi în izolatoarele care sunt necesare. Ele există, dar trebuie modernizate, pentru că pacienţii agresivi ar trebui să stea izolaţi de restul pacienţilor”, a conchis Haţegan.

Crimele de la Săpoca au scos însă la iveală gravele probleme din sistem. Iar lipsa reformei în domeniul sănătăţii mintale e un subiect de care politicienii nu se arată interesaţi câtuşi de puţin.

Vizualizări: 2,891

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: