Tragedia de la Colectiv: Corupția ucide!

Era văduvă, avea acasă cinci copii şi un tată paralizat şi a murit în incendiul de vineri seara, din clubul Colectiv din Bucureşti. Nu era acolo la concertul rock, ci lucra la negru ca femeie de serviciu, pentru o sută de lei pe zi. Este una din dramele produse în urma incendiului în care au murit 30 de persoane şi peste 160 de au fost rănite. Pe internet circulă imagini şocante, cu trupuri semicarbonizate, cu haine arse, fără păr pe cap, cu bucăţi desprinse de carne. Totul după un incendiu pornit de la artificii, care a cuprins un stâlp şi în 30 de secunde s-a extins la tot tavanul, umplând sala cu un fum negru. Medicii şi autorităţile s-au mobilizat bine, cetăţenii de rând au ajutat şi ei cu ce au putut. Rămân însă de rezolvat multe probleme, pentru că în ţară sunt sute de cluburi care nu corespund din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă, astfel că tragedia de la Colectiv se poate repeta oricând. Nu întâmplător, mulţi au legat tragedia de corupţia generalizată din România. „Au fost ignorate norme simple”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, nefiind admisibil ca evenimente cu sute de persoane să aibă loc în spaţii atât de mici şi cu o singură cale de acces. „Corupţia ucide”, a fost şi mesajul Monicăi Macovei.

alex_ciufulici

Un chitarist se află printre cele 30 de persoane care au murit vineri noaptea în incendiul de la Clubul Colectiv. Pe pagina de facebook a lui Paul Alexandru Georgescu, cunoscut drept Ciufulici, sunt sute de mesaje de condoleante. 

Mii de bucureşteni au donat sânge după tragedia din Clubul Colectiv din Bucureşti, arătând că le pasă de semenii lor. Medicii şi asistentele din spitalele la care au ajuns cei peste 160 de răniţi au rămas trei zile şi trei nopţi în spital, venind la serviciu inclusiv medici pensionaţi sau aflaţi în concediu maternal. Milioane de români s-au solidarizat pe paginile de socializare cu victimele şi familiile lor, iar mii de oameni au trecut să aprindă o lumânare la locul tragediei.

lumanari

Sute de tineri arşi, călcaţi în picioare

Asistenta Naca Violeta Maria, care a fost de serviciu vineri seară pe ambulanţă, povesteşte despre victimele de la Colectiv că plângeau, urlau, o implorau să le ia, ”curgea carnea de pe ele”. Un pompier i-a pus în braţe o fată de 18 ani: "Salveaz-o! Doamne, cât de tânără e!". "Totul era ca un coşmar. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfiguraţi. Urlau mulţi. Eram două salvări. Una dintre victime era o tânără rănită grav. Ţipa la mine să venim mulţi. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arşi, călcaţi în picioare. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arşi. Plângeam. Săreau arşi pe mine, urlau. Voiau să intre mulţi în ambulanţe. Şi nu puteam să plecăm cu fata rănită grav. Nu se dădeau din drum", povesteşte asistenta. Aceeaşi asistentă spune că are urme de piele arsă, pe ea şi pe echipament, iar pompierul şef plângea în hohote, era în şoc şi se întreba de ce s-a întâmplat o asemenea tragedie. "Tânăra arsă nici nu mai avea haine pe ea. Apoi am intrat urlând la Colţea, cu patru răniţi grav. Ţipam să vină toţi doctorii, că e carnagiu. Toată lumea era în stare de şoc. Am văzut iadul! Doi doctori de la echipaje au rămas la faţa locului. Erau şase tineri, jos pe borduri, în stop cardiorespirator. Şoferul din echipaj a resuscitat oameni ore în şir până i-a crescut tensiunea şi i-a ţâşnit sângele pe nas. (...) Mai era un copil de doar 16 ani! 16 ani! A plâns echipajul la resuscitarea lui. Nu se îndurau. Apoi l-au adus pe fratele lui, pe braţe, la mine. Era grav, era ars tot. Avea ochii umflaţi şi roşii, plângea. Întreba: Sunt rău? E grav?. Apoi au adus altul. Era 70%. Plângeam. Cădea carnea de pe el. Întreba dacă mai trăieşte. Dacă e grav. Era aproape de comă. Îi curgeau lacrimi din ochi, cu sânge. Îmi spunea să îl ţin de mână. I-am spus că am un băiat de-o seamă cu el. Mi-a răspuns: Mami, n-o să mor, nu? Încă ieşea fum din el”, a povestit asistenta.

Tragedia, legată de corupţie

Mulţi, foarte mulţi români au făcut legătura între tragedie şi corupţia care macină România de atâţia ani. "M-am întors acasă după cea mai grea gardă din experienţa mea de medic chirurg. Astă noapte am coordonat garda Secţiei de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă. Mi-e greu să scriu, după suferinţa pe care am văzut-o în ultimele ore. Poveşti de viaţă întoarse ori distruse din cauza iresponsabilităţii şi a corupţiei. Imaginile nu pot surprinde tot iureşul ultimelor ore, emoţia, dar şi determinarea pe care le-am simţit în lupta noastră cu chinurile lor. Respir şi acum din fumul pe care l-au adus odată cu ei", scrie pe contul său de Facebook dr. Ina Petrescu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Scriitorul Mircea Cărtărescu atrage atenţia asupra faptului că Bucureştiul este o cursă de şoareci, iar capitala nu va putea face faţă unui cutremur."Îmi pare teribil, teribil de rău. Fiecare dintre tinerii care au murit atât de îngrozitor şi de absurd, ca şi cei răniţi şi desfiguraţi ar fi putut fi copilul meu. M-am dezmeticit greu, toată noaptea am fost ca amorţit, abia acum simt durere şi neputinţă. Nu e nimic de reparat. Nici o condamnare, nici o încriminare nu le va reda acelor copii viaţa şi sănătatea, nimic nu le va şterge din minte oroarea trăită. Nimic din ce putem noi face nu-i va consola pe părinţi. Bucureştiul e o cursă de şoareci. Vor fi zeci de mii de victime la următorul cutremur major. Măcar gândindu-ne la aceşti morţi deja contabilizaţi undeva (adică la noi şi la cei dragi nouă) ar trebui în următoarea perioadă să facem ceva împotriva nepăsării criminale a edililor noştri. Vina e a lor pentru tragedia de la Club Colectiv şi pentru cele ce mai urmează", a scris Mircea Cărtărescu, pe contul său oficial de pe Facebook.

PRECEDENTE

Unul din cei trei patroni ai clubului mai are două discoteci care au fost mistuite de foc în ultimii cinci ani, una în Constanţa şi alta în centrul Vechi din Bucureşti. De altfel, bucureştenii atrag atenţia că în Centrul Vechi niciunul din sutele de localuri nu respectă regulile de siguranţă şi că toate drumurile de acces pentru pompieri sau ambulanţe sunt blocate de terase.

DROGURI

O opinie interesantă a venit şi de la fotbalistul Ianis Zicu, care a transmis condoleanţe familiilor şi a explicat de ce el nu se mai duce în cluburi. „De foarte mulţi ani nu am mai intrat în cluburi. Auzind că sunt cluburi care bagă în maşinile de gheaţă tot felul de "substanţe" şi atunci când îţi pui gheaţă în paharul de apă, suc sau alcool se topeşte gheaţa şi ceea ce bei devine drog pentru toată seara. Având impresia după că este cel mai "cool" club existent”.

afis

Ca o coincidenţă nefericită, pe afişul concertului trupei Goodbye tu Gravity apare un dragon care aruncă flăcări, iar prima piesă de pe albumul lansat cu această ocazie a fost  "The day we die" - "Ziua in care murim". În incendiu au murit chitariştii trupei, Vlad Telea şi Mihai Alexandru, iar ceilalţi membri ai trupei au ajuns la spital.

Vizualizări: 204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: