Elevi luaţi cu Ambulanţa din şcoli după consum de etnobotanice

Cazurile de consumatori de droguri uşoare au crescut alarmant în ultima vreme în judeţul Gorj. Etnobotanicele fac victime în rândul liceenilor şi de cele mai multe ori părinţii nu pot gestiona acest fenomen. De la începutul anului şi până în prezent, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Târgu Jiu, au fost înregistrate 22 de cazuri de consum de etnobotanice. Cel mai recent caz a fost semnalat marţi, 27 octombrie, când un elev de 17 ani de la Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” a ajuns pe mâna medicilor după ce a fumat o ţigară care conţinea substanţe interzise.

Consumul de etnobotanice este ultima fiţă în unităţile de învăţământ din judeţul Gorj. Din ce în ce mai mulţi elevi ajung în posesia substanţelor interzise şi, la îndemnul prietenilor consumatori sau ”furnizorilor”, ajung să fie victimele acestui cerc vicios. Statisticile Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu sunt înfiorătoare, nu mai puţin de 22 de pacienţi au fost înregistraţi de la începutul anului până în prezent. ”Pe anul 2015 am avut un număr de 22 de pacienţi cu consum de etnobotanice. Nu avem o statistică pe grupe de vârstă, am avut 22 de cazuri de consum de etnobotanice. Pe noi ne interesează în primul rând aspectul medical, după care sunt trimişi spre consiliere sau alte situaţii, noi colaborăm cu Poliţia în astfel de cazuri”, au spus medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe Târgu Jiu.

Cel mai recent caz a fost semnalat chiar marţi, 27 octombrie, când un băiat de 17 ani, elev al Colegiului Tehnic ”Ion Mincu”, a fost luat cu Ambulanţa de la şcoală pentru că i s-a făcut rău în timpul orelor de curs. Băiatul a comunicat echipajului de pe Ambulanţă că a fumat o ţigară. ”Marţi, în jurul orei de 12.09 a fost luat un elev de 17 ani de la Colegiul Tehnic ”Ion Mincu”, a fost dus la UPU Târgu Jiu şi de la UPU a fost dus la Psihiatrie. Băiatul a comunicat echipajului doar că a fumat o ţigară, probabil cu etnobotanice, şi s-a intoxicat”, a spus Marinică Niculescu, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj.

Director: ”Nu îşi controla bine mâinile şi picioarele”

Conducerea liceului din Târgu Jiu susţine că este un caz singular şi că nu este o certitudine faptul că starea de rău a băiatului ar fi survenit în urma consumului de etnobotanice. Directorul Colegiului Tehnic ”Ion Mincu”, Ana Zorela Rebedea, a precizat ieri că elevul este serios, cuminte şi că părinţii sunt interesaţi mereu de situaţia lui şcolară. Într-un cuvânt, nu ar fi indicii că este consumator de substanţe interzise. ”Am avut un elev săptămâna aceasta căruia i s-a făcut rău, nu foarte rău, noi am observat că nu îşi controla bine mâinile şi picioarele, ne-am speriat şi am chemat Ambulanţa. Elevul are 17 ani, este în clasa a XI-a. Este prima situaţie de acest gen, nu am mai avut astfel de cazuri şi copilul este un copil cuminţel, chiar nu sunt convinsă că ar fi consumat ceva. Este un copil serios, are o familie care îl urmăreşte, nu sunt factori externi care să ne ducă cu gândul la aşa ceva, dar mai este şi anturajul, nu ştiu ce o fi sau ce nu o fi. Copilul este mai slăbuţ, noi ne-am gândit că ar putea fi vorba de o criză de epilepsie”, a spus Ana Zorela Rebedea, directorul Colegiului Tehnic ”Ion Mincu”.

Vizualizări: 227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: