Tradiţii şi obiceiuri în Sâmbăta Mare
Paştele se apropie, iar în casa fiecărui român au loc pregătiri.
Potrivit tradiției, în această zi se sacrifică mielul, iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiționale și încheie curățenia de Paște.
Cei care nu au vopsit ouăle în Joia Mare, le pot pregăti acum, alături de cozonaci, pască, drob și friptura de miel.
De asemenea, credincioşii îşi pregătesc haine noi și curate, pe care le vor îmbrăca la slujba de Înviere. Se mai spune că ziua de Paște trebuie să îi prindă pe oameni cu haine noi.
Femeile trebuie să aibă cel puțin o cămașă nouă, iar bărbații, o pălărie.
Tot în Sâmbăta Mare, credincioșii au voie să spele rufe.
Pentru ca membrii familiei să fie sănătoși tot anul, se spune că oasele și resturile de la miel trebuie îngropate la rădăcina unui măr sau al unui păr sănătos.
La rândul său, coaja de la ouăle consumate în ziua de Paște trebuie îngropate în pământ, pentru că apără vitele de deochi.
În noaptea de Înviere, oamenii nu trebuie să doarmă sub nicio formă, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înăuntrul fiinţei şi nu-i poate îndeplini dorințele.