Tradiţie vechie, păstrată într-un sat din comuna Runcu

O tradiţie veche din moşi strămoşi încă se mai practică într-un sat din comuna Runcu. Este vorba de rândul la cai. Adică fiecare familie din sat care deţine unul sau mai mulţi cai îngrijeşte tot efectivul de cabaline pe raza satului o dată sau de mai multe ori pe lună, în funcţie de numărul animalelor deţinute. Astfel, oamenii nu trebuie să se mai preocupe zilnic de caii din ogradă.

Caii sunt duşi în fiecare dimineaţă pe islazul comunal unde pasc în voie sub îngrijirea unui sătean. Aşa se face că zilele trecute, în apropierea drumului ce leagă comuna Runcu de drumul judeţean, cei care au tranzitat zona au avut parte de o imagine impresionată. Aproape 100 de cai ai cetăţenilor din satul Valea Mare puteau fi văzuţi păscând în voie pe islaz, imaginea fiind desprinsă parcă din documentarele Animal Planet. „De rând” era Ion Lazăr, un bătrân în vârstă de 73 de ani, care se mândreşte cu faptul că este unul dintre cei care încă mai păstrează aceste tradiţii. Are un cal negru cu o pată albă în frunte, pe care îl alintă Tomiţă. „Toţi caii din sat sunt adunaţi aici, în islazul comunal. Astăzi sunt eu de rând, mâine este altcineva. Am în grijă de circa 100 de cai, este o responsabilitate. Seara vin oamenii şi îşi ia caii. Mulţi care trec pe aici se opresc şi admiră caii, au fost şi străini. În judeţ, acesta este singurul rând de cai, la noi se practică foarte mult timp”, a spus Ion Lazăr. 

Faptul că zeci de cai stau în acelaşi loc laolaltă dă de multe ori bătăi de cap deţinătorilor care uneori întâmpină dificultăţi în identificarea animalului propriu.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: