Tot mai multe primării în ADIA Gorj. Ce urmăresc!

Încă două localităţi din Gorj vor adera la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ADIA”. Comunele Cătunele şi Glogova au finalizat toate documentele necesare, iar celelalte unităţi administrativ teritoriale şi-au dat deja acordul pentru ca aceste localităţi să adere la ADIA. Următoarea comună este Albeni. Din cele 70 de localităţi, 29 sunt deja membre ale acestei asociaţii pentru a putea să atragă mai uşor bani europeni.

Pentru comunele Cătunele şi Glogova, celelalte localităţi membre ADIA au aprobat hotărâri de Consiliu Local prin care îşi dau acordul pentru aderarea celor două UAT-uri. „Am depus şi noi toate documentele. Vrem să aderăm la ADIA pentru că obţinem fonduri europene mai uşor”, a spus Florinel Ţuilă, primarul din Cătunele.

Până la 30 mai, aproape jumătate din localităţile din Gorj vor fi membre ADIA, a anunţat Mihai Gherghe, directorul executiv al societăţii. În cadrul asociaţiei, localităţile pot beneficia de investiţii în sistemul de apă şi canalizare. „Interesul principal este pentru fondurile europene. Este obligatoriu, la ora actuală, să fie în asociaţie. În al doilea rând, pentru a-şi delega serviciul către operatorul de apă şi canal Aparegio, pentru că toţi primarii şi consilierii trebuie să conştientizeze că este greu să susţii un serviciu de apă şi canal mai ales în localităţi sub cinci mii de locuitori. Este extrem de greu. Mai ales acolo unde apa este obţinută din puţuri, foraje. Acolo costurile sunt foarte mari şi pe tratare. Dacă nu ai cel puţin patru mii de abonaţi, e foarte greu să menţii un astfel de serviciu. Cel mai bine e ca aceste primării să vină către operatorul de apă şi canal”, a explicat Mihai Gherghe.

În plus, tariful la apă este cel mai mic din ţară, a mai explicat Gherghe. „Nu e nici de joacă şi nici uşor. De la anul, vor veni cei de la Uniunea Europeană să verifice dacă noi îndeplinim condiţiile din tratatul de aderare în privinţa mediului. E foarte greu ca un UAT mic să se poată menţine. Runcu sau Peştişani au apa la ei. Cu toate acestea, au realizat că nu e rentabil să ţină un serviciu propriu de apă şi canal şi l-au delegat către operatorul regional. Leleşti, Peştişani, Runcu au delegat deja apa. O să vină şi Arcani. Trebuie menţionat că Aparegio are cel mai mic preţ la apă din România şi tariful e acelaşi de cinci ani de zile şi nu se va scumpi nici anul acesta. S-au spus prea multe minciuni pe această temă. La apă, avem 2,41 lei metrul cub de apă”, ne-a spus directorul ADIA Gorj.

Vizualizări: 737

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: