TOP 5 Fructe care pot fi păstrate proaspete şi iarna

Fructele sunt pline de vitamine şi de aceea sunt binevenite mai ales pe perioada iernii. Pentru a le păstra mult timp în stare proaspătă există anumite trucuri referitoare la modul de depozitare a acestora. Pentru a evita ca fructele să intre în contact unul cu altul, trebuie învelit fiecare fruct într-o bucată de hârtie sau ziar. Dacă apelaţi la ziare folosiţi doar ziar alb-negru, deoarece cerneala colorată conţine metale grele.

Pentru iarnă trebuie alese de regulă fructe cu coaja mai groasă, mere, pere, gutui, dar şi cele care se uscă de regulă precum nuci, alune sau migdale. Iată câteva trucuri pentru a ne bucura mai mult timp de fructe proaspete.

Merele şi perele pot fi păstrate şi timp de câteva luni dacă sunt aşezate pe rafturi acoperite cu hârtie curată sau în lădiţe, de preferat fără să se atingă între ele. Au nevoie de un loc răcoros şi uscat şi de verificări periodice, pentru eliminarea fructelor care au încep să se strice şi care pot duce la deprecierea întregii cantităţi. Merele şi perele mai pot fi păstrate şi în rumeguş sau împachetate separat în hârtie. În cazul merelor trebuie evitată depozitarea lor lângă cartofi.

Gutuile se depozitează într-o lădiţă căptuşită, pentru a menţine temperatura constantă şi depozitate într-un loc răcoros, precum o mansardă sau o terasa închisă ori o pivniţă. Trebuie de asemenea înlăturate cele cu pete moi sau vânătăi, deoarece le vor deteriora şi pe celelalte.

Strugurii rezistă peste iarnă dacă sunt păstraţi fie în lădiţe aşezate una peste alta, dar cu loc pentru aerisire, fie agăţaţi pe o sfoară, în pod. Strugurii vor rezista mai mult dacă sunt culeşi împreună cu ramura pe care au crescut dacă la capetele acesteia se pun doi cartofi.

Nucile, alunele şi migdalele pot fi întinse pe o suprafaţă plană, într-un loc uscat şi bine aerisit. Nu se păstrează în pungi ori în recipiente închise ermetic, pentru că umezeala face ca miezul să se strice şi să devină amar. Când sunt puse la păstrare, trebuie să fie bine curăţate de coji şi membrane, altfel acestea pot putrezi.

Prunele, piersicile şi caisele se păstrează foarte puţin timp în stare proaspătă de aceea acestea se usucă, pentru a se păstra ceva din gustul şi proprietăţile lor şi pe perioada iernii.

Vizualizări: 325

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: