Tone de pește prinse după secarea barajului de pe Jiu
Mare noroc au avut cei care s-au nimerit vinerea trecută prin preajma barajelor de pe râul Jiu, lăsate fără apă pentru a preveni eventuale viituri din munți. Tone de crapi, fitofagi și alte specii au fost adunate de localnicii care s-au aventurat prin mâl.
Barajul din zona Pieței Centrale arăta vineri dimineața dezolant. Ca de fiecare dată când rămâne fără apă, acesta scoate la iveală trecătorului de rând nu doar tonele de pești care mor aici, ci și milioanele de tone de praf de cărbune și pământ aduse din Valea Jiului după inundațiile din 1999, despre ecologizarea sa nemaivorbindu-se acum nici măcar în campanie electorală.
Imediat cum au văzut barajul gol, cei care au trecut prin zonă și au avut curaj să înfrunte temperaturile destul de scăzute de afară au intrat în nămolul de un metru și au „pescuit” de acolo cam tot ce le-a poftit inima. Un domn din Fărcășești, Adam Vioreanu, a stârnit interesul tuturor pentru că el a preferat să își bage în plasă doar pești de până într-un kilogram, o singură bucată de vreo 6 kg luând-o acasă mai mare. „Am luat un crăpălău mai mare, dar mai mult nu îmi trebuie. Mie îmi plac ăștia mai mici, așa să intre în tigaie întregi. Veneam dinspre nordul orașului și mă îndreptam spre Gară. Am văzut aici că nu mai e apă și erau peștii, uite așa săreau pe uscat. Normal că m-am băgat după ei să-i prind. Acum o să mă duc și o să mă spăl la o băltoacă după care mă duc la mine acasă, mai chem și un prieten doi și să vezi ce o să ne bucurăm de peștele ăsta”, a spus bărbatul, fericit că duce acasă o plasă plină cu pește proaspăt.
Supărarea pescarilor
Nu toți cei care au fost vineri în nămol pentru a prinde pește au fost la fel de încântați ca domnul de mai sus, chiar dacă au luat acasă pește și mai mare și mai mult decât a scos acesta pe uscat. Unul dintre ei, pescar cu legitimație plătită la zi, era foc de supărare că a prins acum pește cât pentru toți ultimii ani, necazul lui fiind dat de ce va urma de acum încolo. „E clar că o perioadă bună de timp, măcar un an, de acum încolo nu va mai fi pește pe aici. Ieri am fost pe baraj la Vădeni și au spus că nu ne dau voie să pescuim pentru că urmau să uzineze. Au golit barajul, s-a dus peștele. E drept că acum am prins de luăm acasă cu sacul, dar e păcat pentru ce va urma”, a spus bărbatul.
Un alt pescar era și el supărat. Omul venea aproape zilnic la lac și spera să prindă marea captură, numai că nu alții au avut parte de ea. „Îmi vine să plâng când mă gândesc că acum nici măcar în doi ani nu se va reface peștele ăsta. Mor de necaz. S-au dus tone de pește și noi plătim anual cotizația și pentru ce, că puteau să facă ceva să-l salveze. Unde mai prindem noi pește acum?”, a întrebat pescarul respectiv, un răspuns dându-l Nicolae Tonca, șeful Agenției Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Gorj. Acesta spune că în fiecare an lacul a fost populat cu puiet și așa se va întâmpla și la primăvară. „Nu a murit decât o mică parte din populația piscicolă, vă asigur de lucrul acesta. Cei mai mulți pești din lacul de la Vădeni s-au refugiat pe canalul acela din zona de nord a barajului, iar cei de la Piață sunt deja pe Jiu în aval, spre Turceni. Tot la pescari ajung și acolo. Aici în barajul de la Piață au rămas și exemplare în nămol, dar cantitatea nu e atât de mare dacă stăm să ne gândim că în fiecare primăvară noi am populat aici cu o tonă și jumătate de puiet și la fel vom face și la primăvară”, a explicat Tonca.