Trei autocare cu gorjeni martori în dosarul „Dragnea”

„Județul premierului” a ajuns vineri dimineața să țină din nou în priză televiziunile centrale de știri, după ce s-a aflat că de la Gorj urmau să plece spre capitală 140 de persoane, în mare parte oameni în vârstă, audiați ca martori în dosarul falsificării prezenței la urne a alegătorilor la referendumul de suspendare a președintelui Traian Băsescu în vara lui 2012. Vicepremierul Liviu Dragnea este inculpatul principal în acest dosar, în care sunt puși sub acuzare și vreo 13 gorjeni, membri ai secțiilor de votare de la Bâlteni, localitate din care au plecat acum și martorii cărați cu autobuzele, aceiași audiați în urmă cu doi ani de procurori cu Biblia pe capota mașinii.

Nu mai puțin de 140 de mandate de aducere au fost emise pe numele localnicilor din satele Bâlteni și Peșteana de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce aceștia au primit anterior citații și nu s-au prezentat la București pentru a fi audiați în procesul lui Dragnea și al altor 74 de inculpați. Conform procedurilor în vigoare, IPJ Gorj a primit dispoziția de a pune în practică mandatele de aducere, instanța având nevoie de martorii respectivi pentru a-i audia înainte de a se strica vremea, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Așa se face că, vineri dimineața la ora 5.00, toți cei citați s-au strâns în centrul comunei, unde îi așteptau două autocare, un al treilea fiind la dispoziția lor la Peșteana. Bătrâni sau oameni mai tineri, cu toții spuneau că nu știu pentru ce mai sunt chemați ei la București, nici unde anume vor merge în capitală, dar toți recunoșteau că nu au fost la vot la referendum și, cu toate acestea, ulterior s-au trezit că altcineva a votat pentru ei, audierile masive de acum putând fi interpretate și ca un semnal de alarmă pentru cei care se vor gândi la „prostii” la alegerile de la sfârșitul acestei săptămâni. Unii au spus chiar că au fost în Canada sau Spania în ziua referendumului și, cu toate acestea, cineva a votat nu doar în numele lor, ci al întregii familii.

Ajutorul polițiștilor

Cele trei autobuze puse la dispoziția martorilor au fost asigurate de IPJ Gorj, cheltuiala făcută de oamenii legii urmând să fie pusă ulterior de instanță în cârca inculpaților, ca și cheltuieli judiciare, dacă aceștia vor fi găsiți vinovați de acuzațiile ce le sunt aduse. Polițiștii au făcut nominal prezența cu toți cei pe numele cărora aveau mandate de aducere, dar, în plus, le-au pus la dispoziția acestora și o ambulanță, care i-a însoțit permanent pe aceștia, mulți fiind oameni în vârstă.

Mai mult, în fața autocarelor a mers o mașină a IPJ Gorj, care s-a asigurat că șoferii au drum liber până în capitală, în București alte echipaje preluând autocarele și ducându-le la Înalta Curte. Cel mai interesant lucru îl reprezintă faptul că oamenii legii au făcut ei chetă și le-au cumpărat din banii lor pachete cu alimente celor 140 de oameni duși la București. Ouă, brânză, apă, pâine, fructe, au fost oferite din puținul strâns de polițiști, pe traseu pensionarii având opriri pentru a-și putea face nevoile, dar și pentru a fuma o țigară, mulți dintre ei fiind fumători.

Au văzut pentru prima dată Capitala

Vestea că 140 de bătrâni din Gorj sunt urcați în autocare și duși cu noaptea-n cap la București a stârnit reacții dintre cele mai diverse, televiziunile centrale de știri preluând subiectul și prezentându-l așa cum fiecare a înțeles de cuviință, cele mai mari exagerări fiind că pensionarii au fost luați de acasă de mascați. În timp ce în studiourile tv analiștii le plângeau de milă, bătrâneii din Bâlteni aveau ocazia să vadă poate pentru prima dată capitala României, ocazia fiind una unică pentru ei. La Înalta Curte totul a mers „șnur”, fiecare stând aici maxim două minute, timp în care spunea cum se cheamă, dacă a fost la referendum și dacă mai are ceva de adăugat.

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a precizat din capul locului că audierea a peste 200 de martori din Gorj, Teleorman, Olt și Vrancea într-o singură zi la instanță nu reprezintă un abuz, ea menționând că, la rândul său s-a interesat dacă numărul martorilor nu e prea mare. „Şi eu am pus o întrebare dacă nu cumva numărul este destul de mare, mergând pe această idee, că se face un calcul estimativ, câte minute îţi trebuie pentru legitimarea omului respectiv, câte minute îţi trebuie pentru audierea lui. Mi s-a spus că audierile vor fi scurte, sintetice, determinate de obiectul judecăţii cauzei respective şi că există posibilitatea obiectivă ca într-un termen rezonabil, astăzi, să poată fi finalizate audierile acelea, pentru ca şi cetăţenii să ajungă totuşi la o oră normală la locul de domiciliu", a spus preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Acuzațiile la adresa liderului PSD

Liviu Dragnea, posibil viitor premier și șef al PSD, a fost trimis în judecată de DNA în urmă cu un an, el fiind acuzat că a influențat decisiv prezența la urne a alegătorilor la referendumul din 2012. „Inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii județeni de campanie /primarii/activiștii de partid. Sistemul informatic avea două componente IT: - o componentă ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real și între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat „1855” ori prin recepționarea de mesaje de la acest număr. - o aplicație internet ce dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (așa-numiții „coordonatori județeni” sau „coordonatori”) să obțină în timp real informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în toate secțiile de votare, precum și să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro”, arată DNA.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: