Gestul făcut de băcița Mărioara pentru drumarii de pe Transalpina
Băcița de pe Transalpina, care și-a transformat stâna în popas turistic în timpul verii, le-a oferit vineri drumarilor care deszăpezesc cea mai înaltă șosea din țară o masă menită să îi îmbărbăteze pe aceștia în lupta cu nămeții. Marioara Babu și-a luat coșul cu merinde de acasă și s-a dus în vârful munților, acolo unde drumarii lucrau pentru a curăța cât mai repede șoseaua de zăpadă.
Le-a spus pentru ce îi vizitează și le-a întins masa undeva la baza vârfului Păpușa, unde este un loc amenajat de parcare și există și o masă cu bănci. Meniul a fost unul la care turiștii poftesc vara, atunci când trec pragul stânei Ștefanu și caută ceva de mâncare în drumul lor pe munte.
„Este un meniu tradițional, cu tocan de miel, încă fierbinte, adus de acasă și pregătit special în această dimineață la ceaun. Am pus pe masă și brânză, că avem proaspătă, drob, am adus ouă roșii pentru a le ciocni. Am făcut un chec și multe altele, slănină cu ceapă verde, totul pentru ca acești oameni minunați să simtă să ne gândim la ei și că îi susținem în munca pe care o fac. Eu vin pe acest munte de 40 de ani, dar niciodată la 1 Mai nu am văzut zăpada topită și brândușele înflorite, iar faptul că se lucrează la curățarea drumului pentru a putea circula pe el cât mai repede este un lucru mare. Eu am făcut acest gest din suflet, doar gândindu-mă la acești oameni care muncesc aici. I-aș fi așteptat la stână, dar nu au cum veni acolo și atunci am zis să vin eu acolo unde se află dumnealor. Le mulțumesc tuturor încă o dată pentru ceea ce fac și sper să le fi plăcut ceea ce le-am oferit”, a spus băcița de la Ștefanu.
Drumarii au fost super-încântați de gestul Mărioarei Babu, ei recunoscând că au fost niște privilegiați să aibă parte de un astfel de meniu în timpul programului de lucru. „Unii vin de la sute de kilometri și plătesc bani buni pentru o porție de tocan sau ce mai vor să consume. Evident că ne încântă foarte mult gestul doamnei și îi mulțumim încă o dată că s-a gândit la noi”, a spus unul dintre muncitori. După ce au mâncat, drumarii au revenit la utilaje și au reluat treaba, cu gândul că sunt mii de turiști care așteaptă redeschiderea circulației pe cea mai înaltă șosea din țară. Vor mai trece însă zile bune până când drumul va deveni unul circulabil. Chiar și la acest moment există zone de zeci de metri în care stratul de zăpadă trece de trei metri, pe șosea grosimea acestuia fiind cel puțin cât înălțimea utilajului de deszăpezire.
După ce a discutat cu toți superiorii ierarhici pe care îi are, șeful Secției Drumurilor Naționale, Ion Tudor, a menționat că e foarte posibilă redeschiderea Transalpinei în preajma sărbătorii de Rusalii, când românii vor avea parte de o nouă minivacanță. Sărbătoarea este la sfârșitul lunii mai, până atunci drumarii trebuind nu doar să curețe zăpada, ci și să refacă marcajele și indicatoarele rutiere. „Doar când vom avea garanția că nu există nici un risc pentru participanții la trafic vom redeschide circulația. Din fericire, Dumnezeu ține cu noi și ne-a dat căldură inclusiv la munte în această perioadă și zăpada se mai și topește, dar acolo unde stratul este foarte gros, și este pe porțiuni mari, intervenim cu utilaje. Intervin colegii de la Vâlcea dinspre Obârșia Lotrului și noi, Gorjul, intervenim dinspre Păpușa pentru a curăța carosabilul cât mai repede. În ceea ce privește gestul doamnei Mărioara Babu țin să îi mulțumesc și să o asigur că ne vom face treaba pentru ca în cel mai scurt timp, în condiții de siguranță, să se poată circula pe Transalpina. Până atunci, le urez tuturor participanților la trafic drumuri bune”, a menționat Ion Tudor.