Comuna Bustuchin, pregătită pentru iarnă
Vremea rea din ultima perioadă i-a mobilizat pe primari. Autorităţile locale din Bustuchin au deja pregătite utilajele de deszăpezire din dotarea instituţiei. Ba mai mult, la fiecare pantă au fost depozitate cantităţi însemnate cu material antiderapant. Ca în fiecare iarnă, şi anul acesta Primăria Bustuchin va fi sprijinită de Petrom în acţiunile de deszăpezire. Edilul local spune că în responsabilitatea Petrom cad zonele cu parcuri şi sonde de extracţie a ţiţeiului, iar în sarcina primăriei sunt drumurile şi uliţele comunei.
Autorităţile locale de Bustuchin susţin că sunt pregătite să intervină în condiţiile în care va cădea prima ninsoare. Potrivit primarului Ion Ciocea, utilajele au fost verificate, iar stocul de material antiderapant este deja asigurat. „S-au făcut revizii la utilaje şi suntem pregătiţi să intervenim în orice moment pentru că de acum încolo ne aşteptăm la ce e mai rău. În dotarea primăriei avem două tractoare, un buldoexcavator, un plug şi o sărăriţă. În acţiunile de deszăpezire ni se vor alătura şi cei de la Petrom cu utilajele lor. La prima ninsoare convocăm Comandamentul de iarnă şi ne mobilizăm rapid. Din experienţa anilor trecuţi, fiecare ştie în ce zonă să acţioneze. Petrom va ieşi cu utilajele proprii în zona parcurilor şi a sondelor, iar noi vom interveni pe drumurile şi pe uliţele din comună”, a declarat Ion Ciocea. Autorităţile locale de la Bustuchin au depozitat deja material antiderapant la fiecare pantă. „La fiecare pantă şi curbă din comună am depozitat cantităţi însemnate de nisip ca să intervenim rapid pentru combaterea poleiului. Avem în stoc cam 30-40 de tone de nisip, încercăm să evităm sarea unde este asfalt. Avem asigurat combustibilul pentru utilajele de deszăpezire, sunt prevăzute fonduri pentru achiziţionarea acestuia”, a mai precizat primarul Ciocea.
Edilul local dă asigurări că elevii şi angajaţii instituţiilor publice nu vor suferi de frig în această iarnă. „Nu vor fi probleme cu încălzirea unităţilor de învăţământ şi a instituţiilor publice. Doar şcoala de la Poieniţa are centrală pe curent, restul au centrale pe gaze, la fel ca şi dispensarul şi primăria”, a declarat Ciocea.
SUBVENŢII
Autorităţile locale de la Bustuchin au demarat campania de primire a cererilor pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţelor. În primele zile, au fost depuse aproximativ 50 de cereri din partea celor care folosesc lemne şi circa 25 de cereri pentru încălzirea cu gaze naturale. „Zilnic, angajaţii primăriei îi anunţă pe cetăţenii care vin cu diferite probleme că am început să primim cereri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire. Anul trecut, la Primăria Bustuchin au fost înregistrate 73 de cereri pentru încălzirea cu gaze naturale şi 240 de cereri pentru încălzirea cu lemne”, a declarat primarul Ion Ciocea.