Testarea elevilor, misiune imposibilă la țară: Nu are cine să le facă!
Testarea elevilor de la țară, în cazul în care vreun elev sau dascăl ar avea simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2, e aproape imposibilă. Asistentele comunitare nu mai pot face testele. E nevoie de un medic care să testeze elevii. Problema apare când medicii de familie nu doresc să muncească degeaba și au cerut bani în plus dacă ar fi solicitați într-un astfel de caz.
Deși inițial în asistentele comunitare stătea speranța în zonele unde nu există cabinete medicale în școli, autoritățile s-au răzgândit. Oricum nici nu au fost instruite să facă astfel de teste. Au primit doar o filmare pe telefon care le arată cum trebuie să procedeze, dar cele mai multe asistente nici măcar nu au văzut un test rapid în realitate, astfel că nu ar ști cum să-l facă.
Autoritățile au anunțat acum primarii că pot face testele rapide doar medicii de familie. „Nu sunt instruiți, li s-a trimis un filmuleț ca să învețe să facă testarea. După două - trei zile de tam-tam, s-a ajuns la concluzia că nu pot să facă asistenții medicali testările pentru că nu au parafă de medic. Se face doar cu aprobarea și parafa medicului de familie. Am reluat discuțiile cu medicul de familie. A înțeles că nu trebuie cerută finanțare pentru această acțiune și va face, până la urmă, gratuit. Testarea se face doar dacă unul dintre elevi prezintă simptome. Apoi facem la întreaga clasă care a fost în contact cu elevul. Testul e pretențios, presupune o stare de disconfort. Nu se poate face decât cu acordul părintelui”, a spus, la Radio Infinit, primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.
La Slivilești, și mai multe probleme. Singura asistentă comunitară de la primărie e în concediu de maternitate, iar medicul de familie ar trebui plătit ca să facă astfel de teste în școli. „Nu s-a făcut niciun test până acum. Nu are cine să le facă. Doamna asistentă de la primărie este în maternitate timp de doi ani. Dacă vor trebui făcute aceste teste, apelăm la medicul de familie din localitate. Asta mai mult la mica înțelegere, pentru că nu putem plăti medicii de familie să facă aceste teste”, a reacționat primarul Sorin Bucurescu.
De partea cealaltă, medicii admit că munca trebuie să fie și plătită, dar, la țară, doctorii de familie s-ar putea înțelege cu primarii. „Munca trebuie plătită. Pot să existe înțelegeri între edil și medic. Medicii fac multe lucruri și pro bono, dar să existe un gest similar și din partea primăriei”, a reacționat Mihail Moisescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.
Peste 20 de mii de teste au fost distribuite în școlile din județul Gorj.