Teren de baschet, inaugurat la Motru
Autorităţile din Motru au inaugurat în acest week-end un teren de baschet. Important este că la acest proiect au lucrat câţiva tineri, care au transformat un teren mlăştinos, pe care zăceau gunoaie, într-un modern teren de baschet şi tenis de picior, la care au de-acum acces, mici sau mari, toţi locuitorii oraşului.
Amplasat în preajma unui centru de plasament pentru copiii abandonaţi, terenul a fost inaugurat la sfârşitul săptămânii şi de atunci este plin de tineri de la primele ore ale dimineţii până seara târziu. Realizarea lui este munca unor localnici, toţi foarte tineri, care s-au constituit într-un grup de iniţiativă şi au uzat de posibilităţile pe care le oferă fondurile nerambursabile. Cristi Urucu, cel care a avut şi ideea, a aflat de existenţa microproiectelor dintr-o expunere a reprezentantului Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, la mijlocul anului trecut. „Nu a fost deloc greu. Am întocmit proiectul, în iulie 2009 l-am depus şi peste câteva luni am primit aprobarea. Aportul Agenţiei de Dezvoltare a fost de 200 milioane lei vechi, dar costul amenajării terenului este de aproape cinci ori mai mare”.
Proiect sprijinit de Hoară
Microproiectul a fost denumit de iniţiatori „Sport şi relaxare”. Fiind derulat în folosul comunităţii, el a fost acceptat de Consiliul local, care a devenit partener punând terenul şi autorizaţiile necesare la dispoziţia grupului de tineri. Pentru finalizare, a fost nevoie însă de multe alte investiţii. Fundaţia „Ion Bălan” şi Asociaţia „Reuşim împreună” s-au aflat printre sponsori, iar comunitatea a asigurat „mâna de lucru”, reducând din costuri. La tăierea panglicii, deputatul de Gorj, Severus Militaru, a promis sprijin pentru alte câteva asemenea microproiecte, aflate în acest moment în procesul de selecţie, iar viceprimarul Tudor Dobrică a făgăduit că majoritatea din Consiliul local nu va pune piedici niciunui proiect care vizează bunăstarea oraşului.
„Terenul de baschet inaugurat la Motru este un exemplu că se poate”, au spus tinerii cărora li se datorează existenţa acestuia. „Deşi este situat în plin centrul oraşului şi primăria îl considera spaţiu de joacă, aici domneau până acum gunoaiele şi băltea apa de ploaie”, au povestit iniţiatorii proiectului, precizând că unul dintre motivele pentru care au gândit această investiţie este faptul că oraşul Motru nu se poate lăuda cu multe spaţii de agrement, cei mai tineri neavând alt mijloc de distracţie decât baza sportivă din cadrul şcolii, părculeţele şi barurile. Agenţia Română pentru Dezvoltare, condusă de Marcel Hoară, nu este la primul sprijin de acest fel la Motru. Tot cu ajutorul său au fost construite acoperişurile blocurilor, au fost modernizate străzi şi alei, au fost amenajate locuri de destindere pentru cei în vârstă. De curând a început o nouă etapă de depunere a microproiectelor, iar cele selecţionate vor beneficia fiecare de o contribuţie nerambursabilă în valoare de 600 milioane lei vechi.