Plite electrice la cantina CNTV in lipsa gazelor naturale
Şcolile din Târgu Jiu au primit din nou gaze şi energie electrică, după ce toată vara au fost debranşate. Două au fost motivele debranşării. Primul, primăria nu avea bani pentru facturile restante şi celălalt pentru că in perioada vacanţei unii angajaţi ai şcolii făceau diferite activităţi în scop personal, folosind utilităţile de la şcoli. Branşarea a întârziat motiv pentru care un colegiu din Târgu-Jiu a trebuit să cumpere plite pentru a putea găti pentru elevii din internat.
Organizarea de nunţi în cantinele şcolare, cu sau fără contract cu unitatea de învăţământ, era pe timp de vară una din activităţile consumatoare de gaze şi energie electrică, plătite din banul public. Şi şefii atelierelor şcolare obişnuiau să încarce facturile, făcând toată vara reparaţii. “În perioada vacanţei, pentru că aveam surprize neplăcute în ceea ce priveşte unităţile şcolare care consumau gaze şi curent pentru a face diverse evenimente, câte un botez, câte o petrecere, sau lucrau porţi în folosul personal am luat decizia de a tăia gazele pentru a face economie”, a precizat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt Primăria Târgu Jiu
Şcolile, nevoite să găsească soluţii
Oprirea furnizării gazelor a afectat în special unităţile şcolare la care există şi cantină, elevii fiind întorşi din drum atunci când au mers pentru a servi masa. Una dintre instituţiile afectate de lipsa utilităţilor a fost şi Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ (CNTV).
”Luni şi marţi nu am dat mâncare elevilor care servesc masa la cantine în baza unui abonament. Motivul a fost lipsa gazului, le-am restituit banii pentru zilele respective” a spus Dorin Taşcău, directorul general al CNTV.
Reprezentanţii instituţiei s-au văzut nevoiţi să achiziţioneze plite electrice pentru a putea avea ce să le dea celor aproximativ 100 de elevi care servesc masa la cantină. ”Începând anul şcolar şi neavând gaze, copiii nu puteau sta fără mâncare, nu puteam să le dăm hrană rece şi am hotărât în consiliul de administraţie să aducem plite electrice să le putem găti elevilor”, a precizat Bogdan Rădulea, director adjunct în cadrul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“. Plitele electrice vor rămâne la cantină pentru a înlocui pe cele care funcţionează cu gaze naturale, fiind utile atunci când se vor mai întâmpla şi alte situaţii precum aceasta. CNTV a mai achiziţionat şi o hotă din inox, second hand ce e drept, pentru a se alinia la cerinţele standardelor europene, înlocuind pe cea veche din tablă, folosită timp de peste 30 de ani.