Tatăl unui elev din Gorj, revoltat că programa școlară constrânge libertatea de exprimare
Părintele unui elev talentat din comuna Negomir este revoltat de faptul că programa școlară nu dă posibilitatea copiilor să creeze și să se exprime liber. Gorjeanul este supărat pe profesoara de desen care predă la Școala Generală din satul Raci, deoarece nu lasă elevii să evolueze și le pune bariere impuse de programă.
”În atenția profesoarei de desen de la Școala Generală Raci: desenul este o arta, nu are formule matematice, vă sugerez pentru binele general și al copiilor să predați la orele de desen și noțiuni de Artă Abstractă. Renunțați la floricele, mere, iarba verde și cai "verzi pe pereți", pentru că școala generală nu este grădiniță. Copiii au dreptul să exploreze și să experimenteze, nu sunt obligați să accepte noțiuni care le limitează dreptul la libertatea de exprimare, drept garantat prin Constituția României! Arta este o "modalitate de exprimare" pe care școala nu o poate constrânge și nici nu are acest drept”, a postat Robert Emilian Vicol în spațiul public.
Fiica bărbatului din Negomir are talent la desen, dar asta nu schimbă cu nimic programa școlară impusă de la nivel național și pe care profesorii trebuie să o respecte cu sfințenie. ”Fiica domnului face lucrări abstracte, este foarte talentată, dar se pare că la școală nu îi sunt luate în calcul pentru că profesoara trebuie să respecte programa. Talentul fetei, la școală nu este pus în valoare. NU este un conflict aici”, a declarat primarul din Negomir, Tudor Oiță.
Robert Emilian Vicol îi cere și directorul unității de învățământ să umble la modalitatea de predare, deși acest lucru este imposibil. ”Pe aceasta cale cer și domnului Ion Caralicea să ia atitudine și să explice profesorilor, învățătorilor, că școala "de altă dată" nu mai există, nu mai trăim într-un stat comunist în care eram obligați la norme și standarde prin care educația era constrânsă și limitat, copii sunt viitorul, noi suntem trecutul ... și libertatea de exprimare nu mai poate fi restricționată”.
Gorjeanul își susține nemulțumirea cu câteva lucrări realizate de fiica lui care să ateste talentul tinerei care poate fi luat în calcul doar în afara orelor de curs.
La școala de la Raci predă desen o profesoară de geografie care face naveta de la Târgu-Jiu.