Învățământul simultan e de bază în școlile din mediul rural. Care este marele avantaj
Județul Gorj este în top trei județe care au pierdut elevi dacă e să comparăm statisticile de la recensământul din 2011 și pe cele după numărătoarea din 2022. Potrivit cifrelor, acum sunt cu 20% mai puțini elevi în școlile din Gorj față de acum zece ani. Ne întrec, la acest capitol, județele Olt și Caraș-Severin.
Nu e de mirare că, în mediul rural, în multe școli, învățământul simultan este de bază. Iar acest sistem nu e deloc dezavantajos pentru elevi.
La doi pași de Târgu Jiu, în satul Văcarea din comuna Dănești, se învață simultan. Sunt patru clase. În total, 14 elevi. Învățătoarea Lavinia Cernătoiu reușește să împartă ora în patru, să predea patru lecții, și toată lumea să aibă de câștigat.
"Învăţătorul trebuie să managerieze foarte bine timpul pentru a reuşi să parcurgem materia tot ce avem de parcurs. Avem un număr mai mic faţă de clasele omogene şi timpul ne permite să ne ocupăm îndeaproape de fiecare copil. Elevii mei ies zilnic la tablă în orice clasă s-ar afla. Avem tablele acestea mari şi sunt două. Împarţi o tablă şi asiguri spaţiu de lucru pentru toate clasele plus că eu, când merg la altă clasă, elevii se şi autocorectează", a spus învățătoarea Lavinia Cernătoiu, de la școala din satul Văcarea.
Și nu este o situație singulară. Sunt zeci de școli, în Gorj, unde se învață simultan. "Discutăm de un total de 25 de clase la învăţământ simultan pentru gimnaziu, respectiv 166 de clase pentru învăţământul primar. Asta înseamnă un număr de 2.785 de elevi", a spus Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.