Satul de strămutați de la Câmpu Mare, tot viață de sinistrați și după 15 ani

La aproape 15 ani de când au fost strămutați în Câmpu Mare, din calea alunecărilor de teren, sute de oameni încă duc viață de sinistrați. Nu au toate utilitățile, pe la poartă încă le trec drumuri de pământ și de acte pe terenuri nici nu încape vorba. "Suntem uitați de toată lumea, abandonați", a spus, cu amărăciune, unul dintre localnici. 

 

 

 

 

 

În satul nou din Câmpu Mare, viața parcă a stat pe loc. Oamenii strămutați acolo din Roșia de Amaradia în urma alunecărilor de teren care le-au distrus casele încă visează la condiții decente de trai. 

"Drumurile sunt ca acum 300 de ani, suntem vai de noi aici. Au uitat toți de noi. Nu ne mai plângem de apă, canalizare, gaze, drumuri. Vai de noi", a spus o femeie din Câmpu Mare. "Acum facem haz de necaz, că a înghețat nămolul și mai putem trece cu mașinile, ca altfel nu puteam merge pe aici", a spus un alt localnic. 

Ultima surpriză neplăcută a rămas în urma muncitorilor care au lucrat la canalizare. Au abandonat lucrarea înainte să o termine și acum, din unele guri de canal, țâșnește apa ca dintr-o arteziană. "Numai la noi se putea întâmpla. Bani îngropați în pământ. Canalizarea nu e funcțională acum că nu e gata și nici nu cred că va merge vreodată. Apa aceea este apă din rețeaua de apă care sigur s-a spart și acum trece prin canalizare și iese în drum. Bătaie de joc", si-a vărsat amarul un alt localnic. "Noi am fost uitați de toată lumea aici. Numai promisiuni și nicio realizare. Suntem tot sinistrați ca atunci când ne-am mutat aici", a mai spus un alt localnic din zonă. 

Autoritățile locale sunt neputincioase. Terenul din Câmpu Mare îi aparține Agenției pentru Domeniile Statului. Viceprimarul din Albeni spune că a negociat cu ADS să predea acest teren ca să poată fi rezolvată problema. ADS a cerut 330 de mii de lei. "Banii îi avem în cont și îi putem achita. Trebuie să mai discutăm și la Prefectură sa vedem cum se poate proceda. Dacă am reuși să preluăm în patrimoniul autorității locale acest teren, s-ar rezolva problemele odată pentru totdeauna. Acum nu se poate interveni acolo că nu e terenul primăriei. Cât privește canalizarea, nu știm cum să intervenim din același motiv. Terenul este al ADS. Este cea mai mare problemă a oamenilor din zonă. Apoi vom putea și noi să intervenim pentru investiții, pentru drumuri și ce mai este nevoie. Am fost în zonă în fiecare zi. Am încercat să sprijinim oamenii. Recent, am vorbit să ducem și niște material rezultat dintr-un asfalt frezat să mai astupăm niște gropi pe drumuri", a spus Marius Țârcomnicu, viceprimarul din Albeni.

Galerie foto




Vizualizări: 1,110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: