Târgu Jiu: Record la încasarea taxelor şi impozitelor locale
Municipalitatea din Târgu Jiu anunţă încasări uriaşe la expirarea primului termen de plată a taxelor şi impozitelor locale. Direcţia Publică de Venituri a încasat mai bine de jumătate din dările cetăţenilor municipiului pentru acest an, asta şi pentru că mulţi dintre aceştia au plătit integral dările pentru a beneficia de reducerea cu 10%. Cei mai rău-platnici rămân în continuare cetăţenii de etnie romă, de la care administraţia locală are de recuperat circa 5 milioane lei, pentru impozitul la clădiri, terenuri şi mijloace de transport neachitat în ultimii ani.
Administraţia locală din Târgu Jiu spune că se înregistrează o creştere cu 3% a încasărilor taxelor şi impozitelor locale în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din executările silite, Direcţia Publică de Venituri Târgu Jiu a încasat circa 500.000 lei în primele 3 luni ale anului 2015. „Am constatat că situaţia este mult îmbunătăţită faţă de 2014 şi implicit faţă de ceilalţi ani. Am realizat un procent de 62% din impozitele şi taxele pe acest an, din debite curente, aferente anului 2015, şi am încasat din rămăşiţă un procent de 20%, cu mult superior procentelor din anii precedenţi, când cel mult am atins 12% în 2014. Am încasat 19,5 milioane din 34 de milioane cât reprezintă impozite şi taxe cu debit, adică clădiri, terenuri şi mijloace de transport, pentru că acestea prezintă interes pentru noi, restul taxelor, judiciare, extrajudiciare, de timbru, amenzi, nu le-am prins în această situaţie pentru că ele sunt surse suplimentare, nu sunt urmărite de către noi”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu.
Se încasează greu de la cetăţenii romi
Reprezentanţii Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu spun că în ultimul timp încasează din ce în ce mai greu taxele şi impozitele de la cetăţenii de etnie romă de la nivelul municipiului. Pentru că mulţi dintre aceştia nu au venituri, autorităţile nu prea au pârghii să-i execute silit. Circa 8 milioane de lei au de recuperat autorităţile locale de la contribuabili, din care mai bine de jumătate sunt debite ale cetăţenilor de etnie romă. „În continuare rămân rău-platnici persoanele fizice cu debite nerecuperate şi aici vorbim tot de aceleaşi categorii de persoane, cetăţenii de etnie romă, unde înregistrăm restanţe de la an la an mai mari, cu greu putem să încasăm. Putem să spunem că în 2014, faţă de ceilalţi ani, activitatea de încasare la această categorie a scăzut, chiar în deplasările noastre în teren s-a întâmplat să nu mai încasăm nici sumele acelea pe care ne bazam în anii precedenţi. O mare parte din cetăţenii noştri nu se mai află la domicilii. Găsim imobilele închise, nu avem cu cine să mai luăm legătura, sunt într-o situaţie financiară, se pare, mult mai grea faţă de anii precedenţi. Sunt debranşaţi, cei mai mulţi, de la reţelele de energie, de apă, de canalizare”, a mai spus directorul Mariana Budulan.
Acolo unde au putut, inspectorii fiscali au pus sechestru pe bunurile acestora, în special pe autovehicule, dar nu le-au putut valorifica pe toate asta pentru că la o parte din aceştia erau puse sechestre de către organele de poliţie.