Arta Casnică Tismana, haine pentru vedete şi copiii acestora
O nouă modă printre vedete. Comandă tot mai des costume populare pentru copii la botez, tăiatul moţului sau alte evenimente importante. Şi cum Arta Casnică Tismana are o tradiţie de câteva decenii în artizanat, comenzile nu au întârziat să apară.
Foarte multe dintre vedetele muzicii populare româneşti sunt îmbrăcate de Arta Casnică Tismana. Mai nou, acestea comandă şi costume tradiţionale pentru copiii lor sau ai altor rude. „Ultima fiţă este să-ţi îmbraci copilul în costum tradiţional la botez, tăiatul moţului sau la diferite evenimente la care participă. Noi am lucrat costume populare pentru Irina Loghin, Ionela Prodan, Ionuţ şi Doiniţa Dolănescu. Hainele acelea lungi ale lui Liviu Vasilică au fost făcute tot de noi. În urmă cu puţin timp am terminat un costum popular pe care ni l-a comandat Gelu Voicu pentru băiatul său, copil de clasa I. În momentul de faţă, lucrăm la o comandă făcută de fata Ionelei Prodan pentru Diaspora. Ne-a cerut să-i facem 3 costume de Banat şi 3 costume de Oltenia. Sunt solicitări şi pentru costume de căluşari. Noi nu lucrăm numai modele ca în Oltenia, ci modele din toată ţară. Omul vine cu modelul, iar noi lucrăm după el”, a declarat Maria Slivilescu.
Feţe de masă pentru guvern
Femeile pricepute de la Tismana cos inclusiv şerveţele şi feţe de masă. „Acum trei ani am cusut feţe de masă pentru Guvernul României, care au fost folosite la mesele de protocol. Totuşi, cele mai solicitate rămân costumele populare. Acum au început să se poarte cămăşile acestea, iile. Avem modele trimise din zona Lăpuşului. De multe ori, oamenii ia modele de pe internet şi ne solicită să lucrăm după ele”, a precizat Maria Slivilescu. Preţurile unui costum popular pentru adult variază între 1.000- 1500 de lei, iar pentru copil costă între 400-500 de lei. În acest cost sunt incluse şi opincile. „Banii din vânzarea costumelor populare se câştigă foarte greu, e multă migală, nu se câştigă ca ăia la care nu se pot număra zerourile. O ie se lucrează în 2-3 săptămâni, în funcţie de complexitatea ei. E greu de cusut, dacă greşeşti un fir, iese floarea strâmbă şi trebuie să strici tot ce ai lucrat într-o săptămână. Lucrăm cu aţă lucioasă, iar de multe ori se rupe firul”, spune Maria Slivilescu.
„Pentru covoare nu prea avem comenzi. Am lucrat în anii trecuţi cu Mănăstirea Tismana, dar acum nu mai avem comenzi de la ei. La cusut mai merge treaba cât de cât, la ţesut nu prea. Secţiile ar lucra, dar nu avem comenzi”, a precizat Valentina Poenaru. La magazinul Artei Casnice din Tismana, covoarele ţesute se vând la preţul de 570 lei/mp.
Arta Casnică Tismana, ocolită de „Doina Gorjului”
În condiţiile în care Arta Casnică Tismana este căutată de ansambluri artistice din întreaga ţară, Ansamblul „Doina Gorjului” nu a mai făcut comenzi de foarte mulţi ani. „Lucrăm costume tradiţionale pentru ansambluri din toată ţara. Foarte multe comenzi au venit din zona Dobrogei, de la Constanţa, de la Arad, Argeş, Sibiu şi Craiova. Ne bazăm pe ansambluri, reuşim cu greu să ne achităm datoriile pentru că avem restanţe. Suntem 40 de salariaţi şi mai avem puncte la Mărăşeşti şi Ponoare pentru că avem solicitări din zona Mehedinţi. La noi vin ansambluri din alte părţi, iar ai noştri din judeţ ne ocolesc. Nu am mai lucrat nimic pentru Ansamblul „Doina Gorjului” de când era domnul Liviu Dafinescu, domnul Porumbel nu a comandat niciodată nimic la noi”, a declarat Valentina Poenaru, tehnician producţie.