Tăcere multă de Ziua Brâncuși, în Gorj

La 148 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, calendarul evenimentelor organizate de autoritățile din Târgu Jiu ori Peștișani n-a fost prea bogat. La Târgu Jiu, câteva expoziții concentrate după-amiaza la Galeria de Artă ori la Teatrul „Elvira Godeanu” în timp ce la Peștișani, momentul a fost bifat prin câteva prelegeri ținute de autorități și brâncușiologi.

În parcurile în care sunt expuse cele mai cunoscute opere ale lui Brâncuși sau în curtea Casei Muzeu de la Hobița, au lipsit manifestările spre dezamăgirea multor turiști care se așteptau ca această zi să fie marcată mai cu fast. 

„Noi venim din Argeș. E prima dată când vedem Coloana Infinitului. Știam că se împlinesc 148 de ani de la nașterea lui Brâncuși. Mă așteptam să găsesc măcar niște afișe prin parc, ceva să ne amintească de asta, dar nu văd nimic. Din păcate, nu știm să-l promovăm, să ducem mai departe ce ne-a lăsat. Am văzut și Coloana. Nu sunt specialist, dar e plină de pete negre. Cred că nu a mai fost recondiționată de multă vreme”, a spus un turist. „Liniște a fost și în Parcul Central. Știam că azi e Ziua Națională Brâncuși și la ce evenimente am văzut în țară, credeam că va fi și aici ceva, dar e doar liniște. E și frumos, că ne bucurăm de opere, dar e și trist că e așa tăcere”, a spus un alt turist. 

Nici la Hobița, în curtea casei unde a copilărit sculptorul nu a fost nimic organizat. Turiștii au avut însă norocul să găsească muzeul deschis deși autoritățile au anunțat pe Facebook că va fi închis. Ghidul a venit și azi și le-a povestit turiștilor curioși detalii mai puțin cunoscute despre viața lui Brâncuși. 

Autoritățile au organizat o întâlnire în liceu. Au participat Ion Mocioi, Gheorghe Nichifor, elevi și profesori.

Vizualizări: 850

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: