Sute de cetățeni români și străini, aduși în țară, sâmbătă noaptea, din Israel

Ministerul Afacerilor Externe informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, în noaptea zilei de 7 spre 8 octombrie, 346 cetățeni români și străini au fost repatriați din Statul Israel. S-au efectuat două curse operate de compania TAROM (189 prin intermediul primei curse, respectiv 157 prin intermediul celui de-al doilea zbor).

În jur de 800-900 de români erau, sâmbătă, în vacanță sau în pelerinaj în Israel, iar autorităţile române caută soluţii pentru a-i aduce în țară, au declarat președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu.

MAE precizează că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah s-a deplasat la Aeroportul Ben Gurion pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport. Totodată, reprezentanții Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autoritățile israeliene și cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetățeni români și de pelerini români aflați pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluții de repatriere.

Ministerul reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE.

Mii de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza spre Israel, în urma unui atac surpriză lansat sâmbătă dimineața de gruparea militantă Hamas. 

În Israel a fost introdusă alerta de război după ce mii de rachete au fost lansate de luptătorii Hamas care trec granița cu parapanta. Imagini filmate cu telefoane mobile arată, de asemenea, luptători Hamas care încearcă să ajungă în Israel pe mare cu ajutorul unor bărci mici, iar într-o evoluție extrem de neobișnuită, mai mulți luptători palestinieni par să fi trecut granița cu ajutorul parapantelor, ajungând în orașul Sderot, unde s-au auzit schimburi de focuri.

Vizualizări: 1,108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: