Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Surupăceanu, Cristea şi Co. – trimişi de DNA în judecată pentru corupţie

Direcţia Naţională Anticorupţie a finalizat ieri ancheta derulată la Complexul Energetic Turceni, anchetă în care un parlamentar al PSD Gorj a devenit "penal", cum le tot place social-democraţilor să spună despre alţii, calitate pe care o au şi foşti sau actuali directori implicaţi în afacerea achiziţionării faimosului buldotanc. Utilajul este descris de procurorii anticorupţie mai mult o grămadă de fiare vechi, grămadă vândută însă pe o altă grămadă, de bani, de data aceasta.
 Deputatul Mugurel Surupăceanu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea a fost arestat la sfârşitul anului trecut, cinci persoane urmând să fie judecate în acest proces de corupţie. Parlamentarul PSD este acuzat de procurorii anticorupţie de spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Procesul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât Surupăceanu a dobândit calitatea de parlamentar, el aflându-se sub anchetă şi într-un alt dosar care vizează, de asemenea, modul în care Romsilva a achiziţionat un utilaj asemănător celui de la Turceni. DNA a dat ieri publicităţii un comunicat de presă pe care îl reproducem aproape integral pentru a evita eventualele speculaţii ce s-ar putea face pe seama acestui material, mai ales că loc şi timp pentru dezvăluiri în dosarul Buldotanc sunt suficiente.

 "În cursul anului 2007, inculpatul Surupăceanu Mugurel, deţinând controlul asupra societăţii comerciale Voron Trans S.R.L. prin intermediul inculpatului Buşan Sorin impus ca administrator, a realizat o înţelegere cu inculpatul Cristea Dumitru (cei doi aflându-se în bune relaţii de mai mulţi ani)pentru vânzarea, prin această societate, a unui utilaj terasier multifuncţional (tractor forestier) către S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. Suma de 836.570 lei pe care complexul energetic a plătit-o la final pentru cumpărarea acestui utilaj a fost de patru ori mai mare decât preţul de import, inclusiv taxele şi comisioanele. Precizăm că societatea Voron Trans S.R.L. nu avea ca obiect de activitate comercializarea de utilaje similare, nu avea experienţa necesară, nu avea angajaţi, iar în cursul anului 2006 a realizat o cifră de afaceri de 25 de ori mai mică decât suma pe care avea să o obţină prin vânzarea către complexul energetic a utilajului terasier. Ca urmare a înţelegerii, inculpatul Cristea Dumitru, în calitate de director general al S.C. Complexul Energetic Turceni S.A., a dat dispoziţii personalului aflat în subordine, Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi Direcţiei Comerciale, a transmis datele necesare (caracteristici tehnice, denumirea firmelor care să fie invitate) în vederea întocmirii documentaţiei de achiziţie astfel încât să se realizeze achiziţia utilajului de la S.C. Voron Trans S.R.L.. Totodată, inculpatul a semnat/aprobat documentele întocmite, respectiv adresele privind necesitatea şi urgenţa achiziţiei unui utilaj terasier multifuncţional, adrese ale Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi anexele acestora privind modificarea programului anual de achiziţii produse prin introducerea achiziţiei utilajului terasier şi majorarea valorii estimate. De asemenea, inculpatul a semnat si aprobat documentele în baza cărora, în mod nelegal, s-a stabilit procedura de achiziţie prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, s-a hotărât acceptarea ofertei S.C. Voron Trans S.R.L., fără a fi respectate dispoziţiile legale privind achiziţiile publice. 
 În condiţiile în care utilajul era învechit şi avea defecţiuni, s-a implicat în recepţionarea acestuia şi de asemenea a aprobat efectuarea plăţii contravalorii utilajului. La activităţile infracţionale descrise mai sus au participat şi inculpaţii Boiangiu Silvică şi Vasile Ioan Viorel, în calitate de şef al Direcţiei Investiţii, respectiv Direcţiei Comercială din cadrul complexului energetic Turceni.
Pe întreaga perioadă a derulării procedurii de achiziţie, realizării recepţiei şi efectuării plăţii, inculpatul Surupăceanu Mugurel a ţinut în permanenţă legătură cu inculpatul Cristea Dumitru comunicându-i acestuia datele necesare în vederea demarării procedurii de achiziţie (caracteristicile tehnice ale utilajului, denumirea societăţilor prin intermediul cărora poate furniza utilajul). Totodată, a coordonat acţiunile inculpatului Buşan Sorin care a reprezentat S.C. Voron Trans S.R.L. în relaţia cu S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. Achiziţia utilajului terasier s-a realizat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către inculpaţii Cristea Dumitru, Boiangiu Silvică şi Vasile Ioan Viorel cu contribuţia inculpaţilor Surupăceanu Mugurel şi Buşan Sorin, fapt pentru care întreaga sumă de 836.570 lei achitată nelegal de S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. către S.C. Voron Trans S.R.L. reprezintă prejudiciu produs în patrimoniul societăţii cu capital majoritar de stat. Din această sumă, 586.570,04 lei au fost transferaţi în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L., societate controlată tot de Surupăceanu Mugurel prin interpuşi. 
 Pentru a se da aparenţă de legalitate transferului acestei sume din contul S.C. Voron Trans S.R.L. în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L. s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care S.C. Voron Trans S.R.L. a cumpărat de la S.C. Tutto Mobili S.R.L. un circular pentru formatizat (utilaj folosit în prelucrarea lemnului) în valoare de 586.570,04 lei. În realitate S.C. Voron Trans S.R.L. nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodată. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului Cristea Dumitru (teren intravilan, clădire şi anexă) situate în Tg-Jiu şi poprirea sumei de 61.867,32 lei deţinută de inculpat într-un cont bancar. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competenţa acestei instanţe fiind atrasă de faptul în anul 2008 Surupăceanu Mugurel a dobândit calitatea de deputat în Parlamentul României. Precizăm că această etapă a procesului reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", menţionează DNA.

 Surupăceanu se apără
 Deputatul PSD de Gorj, Mugurel Surupăceanu, spune că trimiterea sa în judecată pentru fapte de corupţie reprezintă "un abuz" care se produce la scurt timp după ce el a informat în scris Direcţia Naţională Anticorupţie că urmează să îl reclame penal pe procurorul care a instrumentat dosarul. Parlamentarul susţine că săptămâna trecută l-a recuzat pe procurorul care s-a ocupat de dosarul achiziţionării unui buldotanc de către Complexul Energetic Turceni, Surupăceanu susţinând şi că nu i s-a dat voie să prezinte probe cu care să îşi susţină nevinovăţia. 
 "DNA încalcă legea şi realizează un abuz prin faptul că mă trimite în judecată fără să-mi ia vreo declaraţie scrisă şi fără să-mi dea voie să prezint probe în apărarea mea, deşi am făcut o cerere şi am insistat în acest sens. Mai mult chiar, săptămâna trecută am recuzat procurorul de caz şi am transmis în scris DNA intenţia mea de a face plângere penală procurorului Cristian Bertha, întrucât şi-a construit acuzarea pe baza unor informaţii false, fără să existe nicio probă legală referitoare la persoana mea. Acesta nu-mi dă voie să mă apăr şi să prezint probe şi martori care pot demonstra nevinovăţia mea. Este incredibil cum acţionează DNA fără dovezi şi fără niciun fel de scrupule atunci când există un interes politic doar din dorinţa de a lovi cu orice preţ într-un om politic incomod, în scopul de a-i inchide gura şi de a-l marginaliza cât mai repede cu putinţă", afirmă Surupăceanu.
 Surse judiciare au precizat, în schimb, că Surupăceanu a refuzat la începutul anchetei să dea orice declaraţie în acest dosar şi să colaboreze sub orice formă cu procurorul de caz, motiv pentru care, ulterior, parlamentarul nu a mai fost citat pentru eventuale audieri, pierzându-şi drepturile pe care le-ar fi avut dacă nu ar fi existat refuzul consemnat în documentele din prima parte a dosarului. 


Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: