Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Sumarul de urină - explicații pe înțelesul tuturor 

Cu siguranță, nu o dată ți s-a recomandat, de către medic, să faci un sumar de urină. Ce este sumarul de urină, ce analize include el și care este semnificația fiecăreia dintre ele poți afla citind acest articol 

Ce este sumarul de urină? 


Sumarul de urină este o analiză efectuată pe o probă din urina pacientului. Cu ajutorul acestui test pot fi identificate și monitorizate o serie de afecțiuni printre care infecțiile tractului urinar, afecțiunile renale sau diabetul. 

În cazul în care se obțin rezultate modificate la sumarul de urină, medicul va solicita efectuarea unor investigații suplimentare pentru identificarea precisă a problemei. De exemplu, dacă testul care măsoară ureea urinară are rezultate modificate, medicul va recomanda analize de sânge, o ecografie și, eventual, unele probe funcționale pentru a evalua funcția renală.  

Când este recomandată efectuarea unui sumar de urină? 


Sumarul de urină poate fi recomandat, de către medic, în următoarele situații: 

- Ca parte a monitorizării anuale a stării generale de sănătate sau pentru o evaluare completă înainte de o anestezie, de exemplu. Medicul curant poate dori să afle dacă pacientul suferă de afecțiuni renale sau hepatice în momentul internării; 
- Pentru diagnosticarea unei afecțiuni medicale. Sumarul de urină poate fi efectuat în cazul pacienților care se plâng de dureri abdominale, de dureri de spate, de urinări frecvente sau dureroase, de prezența sângelui în urină, etc; 
 

Pentru monitorizarea evoluției unei probleme de sănătate. Pacienții diagnosticați cu afecțiuni renale sau cu o infecție urinară pot primi recomandarea de a testa urina în mod regulat.  

Pregătiri necesare pentru efectuarea analizei 


În cazul în care ți s-a recomandat să faci un sumar de urină, discută cu medicul despre âmedicamentele pe care le iei și despre modul în care ar putea acestea să influențeze rezultatul analizei.  

Înainte de recoltarea probei de urină este necesară efectuarea toaletei locale cu apă și săpun. Proba de urină se recoltează din jetul mijlociu, primele și ultimele picături de urină fiind lăsate să curgă în vasul de toaletă. Proba ar trebui dusă la laborator în 60 minute după recoltare; în caz contrar, se recomandă refrigerarea acesteia.  

Interpretarea rezultatelor 


Buletinul de analiză pentru sumarul de urină oferă informații despre mai mulți parametri: 

- pH-ul urinei poate semnala o afecțiune a rinichilor sau a tractului urinar; 
- Concentrația urinei poate indica o stare de deshidratare; 
- Creșterea valorii ureei urinare poate semnala o afectare renală; 
- Nivelul crescut de proteine din urină poate semnala o infecție urinară sau o afecțiune renală; 
- Glucoza detectabilă în urină este un semnal de alarmă în ceea ce privește un posibil diagnostic de diabet; 
- Corpii cetonici prezenți în urină pot fi un semn de diabet și necesită efectuarea de investigații suplimentare; 
- Bilirubina este un deșeu metabolic rezultat în urma distrugerii hemoglobinei. Prezența bilirubinei în urină indică o disfuncție hepatică, ficatul fiind responsabil, în mod normal, de eliminarea bilirubinei; 
- Prezența hematiilor (sângelui) în urină impune efectuarea de analize suplimentare, el putând semnala o infecție urinară, o boală renală, calculi renali, boli hematologice, cancer renal sau vezical; 
- Prezența nutriților în urină poate indica o infecție urinară.  

Uneori, sumarul de urină este completat de examenul microscopic al probei de urină. În timpul acestei analize, specialistul poate observa, în proba concentrată de urină examinată: 

- Leucocite (globule albe): semnalează o infecție urinară; 
- Eritrocite (hematii): semnalează o afecțiune renală, o boală de sânge sau alte afecțiuni în zona aparatului urinar; 
- Bacterii, fungi sau paraziți, în cazul unei infecții; 
- Mulaje proteice, ca urmare a unei afecțiuni renale care face filtrarea glomerulară mai puțin eficientă; 
- Cristale, care pot și un semn de litiază renală.  

Uneori, sumarul de urină nu oferă un diagnostic de certitudine. Este foarte posibil ca efectuarea sumarului de urină să fie urmată de alte investigații. Chiar și așa, această analiză este un instrument diagnostic util în practica medicală.  

Vizualizări: 454

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: