Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Câtă sare poți consuma dacă ai hipertensiune arterială!

Cei care suferă de anumite boli au interdicție să consume prea multă sare.  Dacă ai hipertensiune arterială cantitatea zilnică pe care o recomandă medicii este extrem de redusă.

Deși este un ingredient care dă gust preparatelor culinare, sarea nu ar trebui consumată în exces deoarece este toxică pentru sănătate. 

Un gram de sare conține 0,4 grame de sodiu și 0,6 grame de clorură și de aici provine denumirea de clorură de sodiu.

Persoanele sănătoase pot consuma zilnic mai puțin de 5 grame de sare, adică aproximativ o linguriță, acesta fiind aportul zilnic recomandat. Această cantitate, însă, include și sarea pe care o adaugi în timpul gătitului, dar și cea care se regăsește în alimentele procesate.

Cu toate acestea, persoanele care au anumite afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare sau renale, dar și insuficiență cardiacă ar trebui să consume cantități mult mai mici de sare. În cazul acestor persoane, cantitatea recomandată este de mai puțin de 3 grame pe zi sau conform recomandărilor făcute de medic.

Dacă este redus consumul de sare, acest lucru ar putea contribui la prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale. În plus, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare va fi mai mic.

Rolul rinichilor este acela de a gestiona excesul de sodiu din sânge. Atunci când acesta se acumulează, corpul reține apa astfel încât să dilueze sodiul. Volumul de sânge din fluxul sangvin crește, iar inima va avea mai mult de muncă. Totodată, presiunea asupra vaselor de sânge va fi crescută. 

Pe termen lung, poate să apară rigidizarea vaselor de sânge. Aceasta poate duce la hipertensiune arterială, dar și la atac de cord sau chiar accident vascular cerebral.

Un consum excesiv de sare este dăunător și pentru sistemul osos întrucât poate cauza pierderi de calciu.

Vizualizări: 399

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: