SUA și China au oprit temporar toate cercetările pe Marte
Singurele două agenții spațiale din lume care au trimis cu succes rovere robotice pe Marte, NASA și Administrația Spațială Națională a Chinei (CNSA), au suspendat cercetările. Roverele de pe Planeta Roșie au trecut în „modul de siguranță”, iar cercetările au fost oprite temporar.
Motivul este acela că Soarele este pe cale să treacă între Pământ și Marte într-un eveniment numit „conjuncția solară a lui Marte”, fapt ce împiedică toată comunicațiile directe până când cele două planete își vor recăpăta pozițiile anterioare, potrivit unui anunț recent al NASA.
Deși evenimentul durează doar între 2 și 16 octombrie, „conjuncția solară a lui Marte” ridică mari semne de întrebare despre menținerea comunicațiilor cu sonde sau misiunile cu echipaj trimise pe Planeta Roșie, și nu numai.
Dacă inginerii de la NASA încearcă să trimită semnale la roverele marțiene ale agenției prin razele ionizate ale Soarelui, comunicațiile pot fi perturbate. Bineînțeles, roverele precum Perseverance necesită comenzi extrem de precise pentru a desfășura acțiuni, iar orice semnale perturbate pot declanșa acțiuni periculoase ale roverului. În consecință, NASA a ales să se abțină de la trimiterea semnalelor în intervalul 2 și 16 octombrie. Din aceleași motive, CNSA a decis să treacă roverul Zhurong și sonda spațială Tianwen-1 în „modul de siguranță”, oprind toate cercetările științifice până când „conjuncția solară a lui Marte” se încheie.
Conjuncțiile solare ale lui Marte au loc o dată la fiecare doi ani, ceea ce înseamnă că orice misiune programată pentru patru ani (timpul maxim de expunere la radiație pentru oameni) va avea cel puțin o perioadă de două săptămâni de contact aproape inexistent cu Terra.