Studenţii gorjeni au protest împotriva majorării taxei de studiu
Legea Educaţiei i-a scos pe studenţii de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) în stradă. Aceştia au protestat timp de o oră în faţa Prefecturii Gorj împotriva majorării taxei de studii, a reducerii numărului de burse şi împotriva excluderii acestora din consiliile facultăţilor. Studenţii gorjeni membrii ai Uniunii Naţionale a Studenţilor din România s-au alăturat astfel tinerilor din alte centre universitare şi au cerut demisia ministrului educaţiei, Daniel Funeriu.
Studenţii care studiază la UCB sunt nemulţumiţi pentru că revendicările lor nu sunt luate în seamă de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, iar dacă Legea Educaţiei se va aplica în forma în care este prezentată la ora actuală aceştia vor fi nevoiţi să scoată din buzunare mai mulţi bani pentru taxe şi pentru restanţe. „Sunt mai multe nemulţumiri. Unele dintre ele sunt legate de proiectul Legii Educaţiei. Pe data de 1 aprilie la Bucureşti s-au întâlnit studenţi senatori din zece centre universitare, am dezbătut legea, am semnat o rezoluţie, însă nemulţumirile noastre nu au fost luate în seamă. În momentul de faţă în proiectul de lege aflat pe masa Parlamentului, iar acele rezoluţii nu se află. Este vorba despre creşterea taxelor pentru studentul cu taxă care se va creşte la nivelul taxei pentru studentul echivalent”, spune Ramona Popescu, preşedinta Ligii Studenţilor din UCB.
Mai mulţi bani pentru restanţe
Noua lege a învăţământului le cere studenţilor să scoată mai mulţi bani din buzunare atunci când vine vorba de o restanţă. Va creşte cu 40% taxa anuală pentru cei care sunt la taxă, studenţii vor fi excluşi din consiliile facultăţii şi nu mai vor mai avea dreptul de a-şi susţine părerile. Dacă înainte un student plătea pentru o restanţă 30 de lei, prin noua lege va trebui să scoată din buzunar 100 lei pentru fiecare credit pierdut. „Înainte, dacă aveam o restanţă la o anumită materie care avea cinci credite plăteam 30 lei, acum plătesc câte 100 lei pe fiecare credit, ceea ce ar însemna 500 lei pe o restanţă. Nu îşi poate permite nimeni să plătească asemenea sume. Toate aceste lucruri ne revoltă foarte mult”, spune Lucian Giurea, student în cadrul UCB. „Nu mai avem drept de vot în nici un fel. Pur şi simplu ne-au luat toate drepturile, la exprimare şi la opinie. Nu putem să mai facem nimic”, spune Lucian Giurea. Dacă la Facultatea de Inginerie taxa pentru un student bugetat este în jur de 4.000 lei şi pentru un student cu taxă va deveni 4.000 lei, ceea ce va însemna că nu toţi studenţii o să aibă posibilitatea să îşi continue studiile. „Tinerii care termină un liceu nu vor avea posibilitatea să mai facă o facultate. Protestele vor continua, dacă nu la noi în oraş, la Bucureşti vor continua toată săptămâna şi ne gândim ca săptămâna viitoare să facem marşuri în toată ţara şi vom ajunge şi în Bucureşti. Proteste similare au mai avut loc în centrele universitare din Iaşi, Bacău, Timişoara, Craiova, Braşov, Galaţi, Petroşani.