Starea unui drum național care trece prin Gorj, piedică în calea turismului

Drumul național DN66A Câmpul lui Neag-Hunedoara, care străbate și comuna Padeș din județul Gorj, pare a fi o piedică în calea turismului. Deși zona oferă o grămadă de atracții turistice cum ar fi Izvoarele Cernei, Lacul Iorgovanu, Cheile Corcoaiei, traversează Parcul Național Retezat și oferă o serie de peisaje de-ți taie respirație, totul este umbrit de starea deplorabilă a drumului național care face legătura între Valea Jiului și Herculane.

Pe acest tronson de drum ajung zilnic sute de turiști din țară dar și din străinătate. Văzând că zona este traversată de un drum național, aleg traseul fără să știe ce surprize neplăcute îi așteaptă. Drumul Național 66 A este perfect pentru mașinile de teren, însă creează mari probleme șoferilor cu mașini de stradă.

”Noi suntem din Constanța și vrem să ajungem la Herculane. Nu am mai fost de 20 de ani și știam că zona este spectaculoasă pe aici. E munte, natură și foarte multe obiective pe care le putem arată copiilor. GPS-ul ne-a băgat pe acest drum național care este distrus. Înaintăm destul de greu și sperăm să ajungem la asfalt fără să avem defecțiuni la mașină, mai ales că nu este nici semnal pe aici. Este păcat de această zonă că drumul este deplorabil. Nu am fi știut de el, dar am ajuns accidental, aduși de tehnologie, numai că GPS-ul nu ne-a anunțat că este mai degrabă drum forestier de off-road, nicidecum drum național. Asta e România și e păcat că ne batem joc felul acesta”.

Am întâlnit în zonă și un grup de englezi care au venit cu rulotele într-un circuit de trei săptămâni în România. Tot din greșeală au ajuns pe acest drum național care le-a creat emoții, dar peisajele au meritat orice risc. ”Suntem din Anglia și suntem în circuit în România. Stăm aici trei săptămâni și sperăm să vedem cât mai multe. Am ajuns pe acest drum național din greșeală băgați de navigație și sper să îi terminăm cu bine. Este distrus, dar sincer am avut noroc totuși că am văzut niște peisaje de povestea. Cheile Corcoaieie, Izvoarele Cernei ne-au lăsat fără cuvinte.  Dacă drumul ar fi mai bun aici ar fi raiul de pe pământ. Am văzut pe traseu și oameni care au rămas cu mașinile suspendate”.

De precizat este în anul 2019 Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a scos la licitație publică proiectarea și construirea Drumului Național DN 66A Câmpul lui Neag-Cerna, o șosea care traversează munții și leagă Valea Jiului de Văile Herculane, numai că proiectul a fost suspendat pentru că lucrarea scoasă la licitație a stârnit o serie de controverse.

Cei aproximativ 20 de kilometri de drum montan ar fi costat la acea vreme aproximativ 240.000.000 de lei, dar nu s-a înscris vreun constructor la licitație.

Până când această investiție va fi realizată, turiștii care totuși se aventurează pe acest drum, prinși de mirajul peisajelor trebuie să fie conștienți și de pericolele la care se expun dacă nu am mașini echipate corespunzător.

În urmă cu câteva săptămâni un convoi de peste 200 de mașini au rămas blocate pe acest tronson de drum și au cerut sprijinul autorităților. Salvamontiști din trei județe au intervenit la ”cel mai ciudat caz” primit vreodată. Convoiul de mașini în care se aflau turiști străini a fost identificat cu ajutorul unui elicopter și a rămas blocat din cauza  depunerilor căzute de pe versanți  în urma ploilor abundente, care au blocat o parte din drumul Câmpul lui Neag-Cerna Sat în județul Gorj. 

Vizualizări: 6,631

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: