Gorj: Au ținut un computer tomograf nou-nouț în depozit mai bine de an

Primăria din Cărbunești a trebuit să dea explicații Curții de Conturi, după ce a achiziționat în 2021 un tomograf pentru spitalul din localitate, dar l-a ținut mai bine de un an în depozit. Mai era puțin și ieșea din garanție, dar nu fusese folosit. Problema era instalația electrică, spune primarul Dănuț Birău.

Primarul declară că problema a fost rezolvată în timpul controlului.


Conform raportului Curții de Conturi, primăria a cumpărat, în perioada COVID, echipamente de 18 milioane de lei, dar nu toate au fost puse în funcțiune. 


Inspectorii Curții de Conturi Gorj notează în raport că în cadrul Proiectului nr. 139776 intitulat: ,,Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 de către Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești prin achiziționarea de echipamente și dotări specifice”, unitatea administrativ- teritorială Târgu Cărbunești a achiziționat, în perioada 2021- 2022, echipamente medicale, echipamente de protecție si dotări specifice, în valoare de 18.322.162,25 lei.

 ”S-a constatat că pentru unele active fixe, deși există proces-verbal de punere în funcțiune, nu au fost puse in funcțiune efectiv până la data misiunii de audit, pe considerentul că nu sunt încă îndeplinite condițiile tehnice ale instalațiilor electrice și nu este încă finalizată modernizarea spațiului în care va funcționa, exemplificând Computerul Tomograf PHILIPS INCISIVE CT 128 SLICEURI SN 500471, in valoare de 3.9115.100 lei, achiziționat în luna noiembrie 2021, al cărui termen de garanție de 2 ani de la data punerii în funcțiune expiră la data de 02.11.2023”, se arată în raport.


Primarul spune că problema a fost rezolvată în timpul controlului. Astfel, CT-ul a fost cumpărat în noiembrie 2021 și a fost pus în funcțiune în aprilie 2023. „Computerul Tomograf a fost achiziţionat pe un program de fonduri europene în anul 2022 sau 2021 şi locaţia lui a fost stabilită în sediul Ambulatoriului, care la rândul lui era în reabilitare pentru lucrări tot pe fonduri europene. Acest computer Tomograf necesita o mărire de capacitate la instalaţia de energie electrică. Sigur că s-au făcut demersurile. Această  mărire de capacitate a fost realizată în luna mai 2023, a fost pusă în funcţiune fiind o investiţie susţinută de furnizorul de energie, de Distribuţie Oltenia şi, din acest motiv, nu a funcţionat până acum. Curtea de Conturi a venit în aprilie, în momentul terminării controlului deja această măsură a fost realizată. În urma controlului Curţii de Conturi la Primăria Târgu Cărbuneşti, nu au fost lăsate prejudicii, ci doar trei recomandări, măsuri, cu termen până la 29 decembrie 2023”, a spus acesta.

Vizualizări: 9,691

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: