Stăneşti, comuna din România care îmbătrâneşte cel mai repede

Comuna gorjeană Stăneşti are cel mai accelerat ritm de îmbătrânire din România. Potrivit unui raport publicat de Institutul Naţional de Statistică, aici se nasc doar 5 bebeluşi pe an, în timp ce sunt înregistrate 50 de decese. Oamenii spun că lipsa locurilor de muncă şi nesiguranţa zilei de mâine îi determină pe tineri să se căsătorească târziu şi să dea naştere unor copii şi mai târziu.

Directorul Direcţiei de Statistică Gorj, Geo Popescu, a explicat că în perioada 1 ianuarie 2015 - 1 ianuarie 2016, la nivelul judeţului au fost înregistrate 4.195 de decese şi numai 2.815 de naşteri. Astfel, la momentul de faţă avem 108 persoane peste 65 de ani la 100 de copii până în 14 ani. ”Tendinţa de îmbătrânire a populaţiei are un profund impact negativ asupra tuturor generaţiilor viitoare sau asupra domeniilor de activitate economică şi socială, piaţa muncii, protecţie socială, educaţie, cultură. Accentuarea procesului de îmbătrânire demografică este argumentată şi de creşterea indicelui de îmbătrânire demografică, 108 persoane vârstnice la 100 copii până în 14 ani, faţă de 103 câţi au fost în 2015”, a spus Geo Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj.
Cetăţenii se arată şi ei îngrijoraţi de acest fenomen. Spun că lipsa locurilor de muncă şi a locuinţelor îi îndeamnă pe tineri să facă târziu copii sau chiar deloc. ”Nu ştiu unde o să ajungă tot tineretul, foarte curând nu o să mai existe sistem de pensii, cine să mai plătească. La noi a fost altceva, noi am avut locuri de muncă, am avut locuinţe. Acum stau cu părinţii în casă până la 30 de ani, abia apoi se gândesc să se căsătorească. Tinerii nu o să aibă un viitor, nimic, nimic”, a spus o femeie din Târgu Jiu.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, comuna Stănești este printre cele mai bătrâne din România. Aici, în fiecare an mor bătrânii, dar foarte rar se naşte câte un copil. De altfel, în judeţul Gorj, structura pe grupe de vârstă arată că ponderile cele mai mari sunt cele ale persoanelor cu vârste între 40-44 de ani şi 45-49 de ani. Tot din statistici reiese faptul că în judeţul Gorj sunt la momentul de faţă 98 de bărbaţi la 100 de femei. În prezent, judeţul Gorj are o populaţie de 366.261 de locuitori, în scădere faţă de anul precedent cu 2.525 de persoane.

Vizualizări: 4,784

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: