Ploile dau peste cap producția de șofran de la Bustuchin
Vremea rea din ultimele zile a făcut ca florile de șofran din cultura înființată de un spaniol la Bustuchin să stagneze și, odată cu ele, să stea în loc și recoltarea lor. Localnicii care se ocupă de cultura respectivă, sub oblăduirea primarului Ion Ciocea, au avut treabă zilele acestea mai mult cu gogonelele și cu varza murată de prin cămările lor, înflorirea șofranului producându-se doar când este soare afară.
Când e soare şi planta înfloreşte, localnicii aleg cu multă migală cele trei filamente din interiorul fiecărei flori, acestea fiind puse la uscat. Calculele specialiştilor arată că e nevoie de peste o jumătate de milion de astfel de filamente uscate pentru a obţine un kilogram de şofran, asta explicând și de ce condimentul respectiv este cel mai scump din lume. „În zilele cu ploaie nu s-a putut face recoltă, dar producţia se prezintă destul de bine. Când se va îndrepta vremea o să vedeţi cum înfloresc toate aceste flori. Nu vă mai spun de mireasma care este aici. Ţinând cont că e primul an putem aprecia că lucrurile stau bine. Până acum oamenii au strâns 200 de grame, dar mai sunt suficiente flori de cules în perioada următoare. Totul depinde de vreme”, a spus primarul Ciocea, cel care i-a convins pe câțiva spanioli să vină și să investească într-o astfel de cultură la el în comună.
Cei 1000 de metri pătraţi cultivaţi cu şofran sunt la marginea satului, câteva localnice ocupându-se de cultura respectivă. „Am muncit de la început aici. I-am și vândut pământ spaniolului, că a luat mai mult teren aici. Am pus bulbii ca lumea, i-am acoperit și să vedeți ce frumos e acum. Parcă e un câmp cu brândușe. Mai că ne vine și nouă să punem acasă la noi, printre roșii și varză. E 8000 de euro kilogramul, vă dați seama că sunt o grămadă de bani”, spune una dintre localnice.