Spune-mi ce muzică asculţi ca să-ţi spun cine eşti
O cercetare ştiinţifică realizată de Universitatea Cambridge dezvăluie că preferinţele muzicale ale oamenilor sunt corelate cu trei mari tipare de gândire. Empaticii - interesaţi de gândurile şi emoţiile persoanelor care îi înconjoară, sistematizatorii - atraşi de regulile care guvernează lumea în care trăiesc şi echilibraţii, aflaţi la jumătatea distanţei dintre empatie şi sistematizare.
Cercetările din ultimii 10 ani au scos la iveală că 95% din populaţia Globului poate fi încadrată în una dintre aceste trei grupe. Studiul realizat la Universitatea Cambridge arată că empaticii preferă muzica lentă, profundă, care transmite mesaje de tristeţe sau melancolie şi care îndeamnă la meditaţie, precum cele emanate de baladele rock, de unele piese R&B sau jazz.
Sistematizatorii ascultă ritmuri mai intense, precum cele care transpar din rockul pur, muzica punk sau heavy metal. Această categorie preferă şi genurile clasice de mare profunzime intelectuală şi complexitate compoziţională.
Cea de-a treia categorie, echilibraţii au fost definiţi drept persoane deschise la nou care agreează melodii dintr-o gamă mult mai variată de genuri.