Spitale la „perfuzii”, medici greu de găsit

Se acutizează lipsa de specialiști din sistemul de sănătate din județul Gorj. E mare deficit de medici cardiologi și radiologi, dar nici restul specializărilor nu sunt acoperite așa cum ar trebui. La „perfuzii” e de ceva vreme Cardiologia și în cel mai mare spital din județ, dar și în unitățile spitalicești mici, care sunt tot mai ocolite de doctori.

La Spitalul Municipal Motru, e nevoie de medici cardiologi ca de aer. Dar aceasta nu e singura secție deficitară. „În special secțiile de Cardiologie, partea de Oftalmologie e deficitară la noi la spital, Diabet, Endocrinologie. E o mare problemă cred că în toată zona, nu numai la spitalul Municipal Motru. Avem doi medici radiologi. Nu sunt suficienți ca să ne putem desfășura activitatea”, a spus Alin Efrim, managerul spitalului din Motru.

Spitalul atrage și medici tineri, dar cei mai mulți ajung acolo doar în tranzit, în calea spre un alt spital mai mare. Mediul privat a devenit, de asemenea, tot mai atractiv. Sunt multe clinici, caută medici mulți și acolo salariile ajung să fie mai mari decât în spitale.

„Majoritatea medicilor care vin într-un spital mic vin și așteaptă să găsească un loc de muncă mai bun, tot în expectativă și când se ivește un post într-un oraș mai mare... Oricum sunt cu gândul ăsta de când vin, să plece. Sunt prinși de mirajul orașului mare pentru că au trăit facultatea, pregătirea rezidențiatului într-un centru universitar, într-un oraș mare și vor să rămână în oraș mare. Sunt medici care renunță, ajung în mediul privat să câștige poate mai mult decât într-un spital”, a mai adăugat Alin Efrim.

Nici la cel mai mare spital din județul Gorj nu sunt acoperite toate secțiile. Cea mai mare problemă rămâne la Secția de Cardiologie, unde e nevoie de patru medici.

Spitalul face acum concurs pentru a cincea oară. Până acum, nu au fost doritori. Acum, spitalul revine și amintește de facilitățile de care se pot bucura doctorii care aleg să vină la Târgu Jiu: “Vorbim despre decontarea transportului sau asigurarea unei locuințe de serviciu în Târgu Jiu, despre acordarea sporului de 75% pentru timpul lucrat în Unitatea de Terapie Intensivă USTACC a secției de Cardiologie și, de asemenea, cu aprobarea ordonatorului de credite se dorește acordarea unui stimulent financiar la începutul contractului”, a explicat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu organizează un concurs pentru ocuparea a două posturi de medic. Este vorba despre un post cu normă întreagă de medic specialist, specialitatea cardiologie, la Secția Cardiologie și un post cu normă întreagă de medic rezident ultimul an, specialitatea cardiologie, la Secția Cardiologie.

Pentru a se putea înscrie la concurs, candidații trebuie să aibă diploma de licență în domeniul medicină, specializarea medicină generală și certificat de medic specialist în specialitatea cardiologie sau ordin de confirmare ca medic rezident în specialitatea cardiologie (pentru postul de medic rezident, ultimul an).

Dosarele se depun până la data de 28 octombrie 2024. Concursul va avea loc la sediul Spitalului din Târgu Jiu. Proba scrisă se va desfășura pe data de 6 noiembrie 2024.

Vizualizări: 942

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: