Campion la culturism: Viaţa socială are de suferit, este un sport foarte individualist şi costisitor!

Gorjeanul Mihăiță Pleșea a devenit campion național la culturism, categoria 70 Kg, într-o competiție ce a avut loc la Târgu Mureș. Într-un interviu pentru „Pandurul”, Mihăiță a povestit despre frumusețea, dar mai ales despre greutățile acestui sport uitat de cei mai mulți.

Reporter: De când practicaţi acest sport?

Mihăiţă Pleşa: Am început să practic acest sport aproximativ acum 4 ani, iar de concurat prima dată a fost în 2015, pe 13 septembrie, la Pro nutriton Grand prix Dej, un concurs de categorie naţională, la 70 kilograme, unde am luat medalie de aur, locul 1 la juniori.

Rep.: Cum aţi ales culturismul?

M.P.: La început nu a fost ceva serios, mergeam la sală doar pentru mişcare. Când rezultatele au început să apară, am devenit pasionat în special când vedeam afişe/reviste cu culturişti celebri. Îmi doream să fiu ca ei, aşa că am decis să fiu implicat total, inclusiv să concurez.

Rep.: Unde şi cu cine vă antrenaţi?

M.P.: M-am antrenant mereu în Târgu Jiu, la Casa de Cultură, unde domnul Dan Seremet pune la dispoziţie locuitorilor o sală dotată cu absolut tot ce este nevoie pentru a face performanţă în culturism, fitness şi bineînţeles pentru persoanele care vor doar întreţinere la preţuri incredibil de mici. Nu am întâlnit în nici un oraş în deplasări o sală cu preţuri atât de mici. Prefer să fac antrenament singur, în aşa fel sunt convins că mă pot concentra pe obiectivele mele şi nu sunt distras de nimic.

Rep.: Aţi recomanda acest sport copiilor?

M.P.: Este un subiect sensibil, ca şi sport pentru întreţinere, bineînţeles. Exerciţiile cu greutăţi executate corect, fitness-ul şi aerobicul sunt activităţi benefice pentru sănătate şi menţinerea unui aspect fizic plăcut, totul combinat cu o alimentaţie sănătoasă. Dar, dacă vorbim de performanţă, nu mai putem vorbi de normalitate, este un sport foarte greu, care implică foarte multă disciplină, antrenamente drastice, o alimentaţie precisă, iar pregătirile de concurs necesită diete drastice care nu sunt sănătoase. Viaţa socială are de suferit, pentru că nu mai poţi acorda atenţie la nimic atunci când eşti în pregătire, este un sport foarte individualist.

Rep.: În ce constă un antrenament?

M.P.: Dacă ne referim la performanţă, este discutabil. Totul este strict subiectiv, în funcţie de nivelul de valoare al sportivului care se antrenează. Unii sportivi au volume de antrenament mai mari decât alţii.

Rep.: Care este regimul alimentar al unui sportiv?

M.P.: Mereu mâncăm cât se poate de „curat”, iar când ne pregătim de o competiţie totul devine foarte drastic şi serios. Dietele noastre în general sunt hiperproteice şi calorice. Personal mănânc zilnic în pregătire aproximativ 1,5 kg carne slabă cântărită crudă, 20 de albuşuri ou, 1 kilogram de legume verzi şi 100-150 grame orez cântărit crud. Necesităţile unui sportiv sunt subiective, cum am spus mai sus, în funcţie de nivelul de necesitate al fiecăruia, metabolism şi cum îşi construieşte dieta.

Rep.: Cine vă susţine financiar, statul ajută sportivii din această ramură?

M.P.: Din păcate, toţi începătorii trebuie să investească singuri în pregătirile lor. Mâncare, suplimente, deplasări etc. Culturismul este un sport foarte, foarte costisitor şi în acelaşi timp neglijat, ca majoritatea sporturilor din ţara noastră, de către stat. Ştim cu toţii care sporturi sunt finanţate şi care nu.

Vizualizări: 4,309

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: