Câți bolnavi de TBC avem în Gorj
Tuberculoza a ajuns să fie una dintre cele mai răspândite boli în județul Gorj, la momentul actual fiind tratați de această boală, numai la Sanatoriul Dobrița, peste o sută de pacienți. Medicii spun că tuberculoza poate provoca decesul dacă nu este tratată corect. Un prim semn al unei tuberculoze poate fi și o banală tuse care, tratată, ține mai mult de 14 zile.
Statisticile privind tuberculoza sunt îngrijorătoare și în județul Gorj. În cadrul singurului spital de specialitate din județ, Spitalul de Pneumoftiziologie de la Dobrița, sunt tratați în prezent 116 bolnavi de TBC, alți 28 fiind internați pe compartimentul de pneumologie, iar alţi 20 sunt în recuperare medicală respiratorie. Medicii pneumologi spun că gorjenii ar trebui să fie atenți și la o banală tuse care rezistă la tratament. „Dacă o tuse, sub tratament dat de orice medic, durează mai mult de 14 zile, se pune problema și a unei tuberculoze. Dacă tusea aceasta rebelă se mai însoțește și de expectorație cu sânge sau bolnavul slăbește în două-trei luni cel puțin zece kilograme, transpiră, mai ales noaptea, schimbă cămașa de două-trei ori, acestea sunt niște simptome care ar trebui să îngrijoreze și să-l determine să meargă la un control de specialitate. Acestea sunt simptomele principale care ar trebui să aducă bolnavul la un serviciu de specialitate, respectiv pneumolog”, a spus Marian Olaru, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului de la Dobrița. Totodată, medicii atrag atenția că tuberculoza nu se tratează cu ceaiuri și nici cu alt tip de medicamente.
Medicamentele nu se găsesc la liber
Este o boală contagioasă, de aceea de cele mai multe ori se impune izolarea pacientului diagnosticat. „O tuberculoză se vindecă în trei condiții: dacă se descoperă boala cât mai repede, dacă bolnavul ia tratamentul corect și complet și dacă în tot acest timp nu consumă alcool. Sunt cele trei condiții ca să te faci bine, ca și când n-ai fi fost bolnav niciodată. Nu este nimic imposibil. În spital, tratamentul durează două-trei săptămâni, însă bolnavul se face bine în momentul în care se încheie tratamentul, tratament care durează șase luni, două-trei săptămâni în spital și restul acasă”, a mai spus medicul Marian Olaru.
Important de știut ar mai fi și faptul că medicamentele pentru tratarea tuberculozei nu se găsesc la liber în farmacii. „Tratamentul este absolut gratuit, niciodată, și sunt medic în rețea de peste 30 de ani, niciodată nu s-a întâmplat să lipsească aceste medicamente. Medicamentele nu se găsesc în farmacii, doar în rețeaua noastră de tuberculoză. Nu se comercializează la liber. Dar toți oamenii trebuie să știe că fără tratament nu există vindecare”, a declarat Marian Olaru, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie de la Dobrița.