Şpagă pentru a înmatricula maşini cu probleme
Patru suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore în urma descinderilor făcute marţi la prânz de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie la sediul reprezentanţei Gorj a Registrului Auto Român. Trei inspectori RAR Gorj sunt acuzaţi că ar fi acordat dreptul de a circula pe drumurile publice pentru maşini cu defecţiuni tehnice, aduse din Anglia. Ancheta va continua cu aceştia în stare de libertate, sub control judiciar.
În cursul zilei de miercuri atât DGA, structura centrală, cât şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj au venit cu precizări privind acuzaţiile ce le sunt aduse celor patru inculpaţi. Trei dintre aceştia sunt inspectori ai RAR care închideau ochii la neregulile pe care le aveau unele maşini ce le erau aduse spre omologare în vederea înmatriculării. Maşinile erau cel mai adesea cu volan pe dreapta şi aveau nevoie de mici modificări la sistemul de iluminat, omologarea lor făcându-se în schimbul unor şpăgi de câteva sute de lei.
„Marţi, 24 iulie a.c., ofiţerii D.G.A. – S.J.A. Gorj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au organizat şi efectuat activitatea de prindere în flagrant a unei persoane fără calitate specială (angajat al unei instituţii publice), care a primit cu titlu de mită suma de 710 lei de la reprezentantul unei societăţi comerciale de intermediere înmatriculări autovehicule, în scopul obţinerii avizului de inspecţie tehnică a unui autovehicul achiziţionat din Anglia, care nu respecta condiţiile tehnice. (…) Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că angajaţi ai unei societăţi comerciale din judeţ sunt implicaţi în activităţi de intermediere a înmatriculării unor autovehicule cu sprijinul unor lucrători din cadrul unei instituţii publice specializate, aceştia din urmă încălcând prevederile legale cu privire la îndeplinirea atribuţiilor de serviciu referitoare la identificarea, omologarea şi acordarea dreptului de a circula pe drumurile publice unor autovehicule ce prezintă defecţiuni tehnice sau nu au reglate farurile pentru Europa, fiind cumpărate din Anglia”, a precizat DGA.
La rândul său, procurorii au făcut cunoscute acuzaţiile ce le sunt aduse celor patru. Inspectorii RAR au aceleaşi acuzaţii, în timp ce cea de-a patra persoană, reprezentantul firmei de acte auto la care au avut loc percheziţii, era cea care intermedia şpăgile dintre proprietarii autoturismelor şi inspectorii Registrului Auto. „Trei dintre aceste persoane suspecte sunt funcţionari publici în cadrul RAR Gorj, iar faptele pentru care sunt cercetate sunt în legătură cu primirea unor sume de bani pentru omologarea în vederea înmatriculării mai multor autoturisme în condiţii nelegale. Cea de-a patra persoană reţinută în cauză este cercetată pentru că, în perioada aprilie-iulie 2018, a pretins şi primit de la mai multe persoane diverse sume de bani, susţinând că are influenţă pe lângă funcţionari din cadrul Registrului Auto Român, reprezentanţa Gorj, în vederea determinării acestora să nu îşi respecte atribuţiile de serviciu în vederea omologării în condiţii de legalitate a unor autoturisme. Persoanele suspecte sunt cercetate pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, fals intelectual, trafic de influenţă şi constituirea unui grup infracţional organizat”, a precizat procurorul Cristina Ciobanu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Imagini de la flagrant
Anchetatorii au făcut publice şi imagini din timpul flagrantului ce a avut loc marţi la prânz în birourile RAR Gorj, unul dintre inspectorii instituţiei fiind pus în faţa faptului împlinit. În faţa sa, în imaginile video din momentul flagrantului, apar mai multe bancnote de 100 de lei pe care scrie „MITĂ” precum şi data de 24 iulie, când a avut loc operaţiunea DGA. În realizarea flagrantului şi a percheziţiilor care au urmat pe parcursul întregii zile, Direcţia Generală Anticorupţie a mobilizat la Târgu Jiu ofiţeri atât din cadrul structurii de la Gorj, cât şi din judeţele Dolj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea, practic structurile DGA din toată Oltenia fiind implicate în buna derulare a cercetărilor. Jandarmeria Gorj şi Direcţia de Operaţiuni Speciale au fost şi ele implicate în organizarea flagrantului în urma căruia RAR Gorj a fost implicat în cel mai mare scandal de corupţie din acest an.
Ancheta va continua cu cei patru în stare de libertate, procurorul de caz considerând că nu e necesară prezentarea lor la instanţă pentru eventuale mandate de arestare preventivă, în ultima vreme mandatele pentru astfel de fapte fiind obţinute destul de greu.