Soluţiile pentru comunităţile afectate de minerit, dezbătute la Rânca

Factorii de decizie din SNLO, dar şi conducerile celor două complexuri energetice Turceni şi Rovinari au fost săptămâna trecută la Rânca pentru o şedinţă convocată de Partidul Democrat Liberal. La întâlnire au fost chemaţi şi primarii localităţilor afectate de exploatările miniere, dar şi liderul minerilor, Marin Condescu. Deşi a fost o şedinţă ferită de ochii jurnaliştilor, scopul acesteia a fost, se pare, întocmirea unei strategii prin care oamenii din localităţile afectate de minerit să nu mai aibă atât de mult de suferit de pe urma exploatărilor. Pe de altă parte, a fost adusă în discuţie şi problema lipsei actelor de proprietate ceea ce împiedică uneori înaintarea utilajelor.

Daniel Burlan, şeful Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, prezent şi el la întâlnirea de vineri de la Rânca spune că rolul şedinţei a fost acela de a vedea care este implicarea economicului în viaţa socială a comunităţilor locale. ”Este o intenţie de mai mult timp a noastră prin care vrem să vedem care este implicarea economicului în viaţa socială a comunităţilor locale, despre cum putem dezvolta proiecte comune cei trei mari agenţi economici de pe raza judeţului pentru că sunt primării pe raza cărora toţi trei ne desfășurăm activități. Aşa cum discutam, este vorba de programe despre refacerea mediului, despre redarea în circuitul agricol” a declarat Daniel Burlan, directorul general al SNLO.

Cotojman: ”Trebuie să găsim soluții ca oamenii să nu mai sufere”

După o şedinţă ce a durat mai bine de trei ore, primarii localităţilor afectate de minerit au plecat mulţumiţi de discuţiile purtate cu administraţia celor două complexuri și SNLO. Principala problemă pusă pe tapet de primarii gorjeni implicaţi a fost legată de redarea în circuitul agricol al terenurilor afectate de exploatările miniere. ”A fost o întâlnire binevenită pentru noi toţi primarii care ne confruntăm cu astfel de probleme. Trebuie să găsim soluţii în aşa fel încât oamenii să nu mai aibă de suferit de pe urma exploatărilor miniere. Cu siguranţă că va mai fi nevoie în continuare de astfel de şedinţe” a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia. 

NEVOI

Reprezentanţii PDL Gorj spun că astfel de întâlniri vor avea loc frecvent. ”Este necesar un proiect comun al primăriilor, sindicatelor şi administraţiei din minerit şi energie pentru că aşa cum ştiţi pe de o parte există nevoia de performanţe economice la aceste entităţi, pe de altă parte este nevoia oamenilor care trăiesc în localităţile afectate de minerit şi energie şi pe de altă parte este şi o nevoie a sindicatelor de a reuşi păstrarea locurilor de muncă”, a declarat Dan Vâlceanu, purtătorul de cuvânt al PDL Gorj.

COMENTARII

La întâlnire a participat şi şeful USMO, Marin Condescu, dar a refuzat să comenteze motivul reuniunii. De asemenea, au mai participat primarii Dan Bălu de la Fărcăşeşti, Vili Pasăre de la Dragoteşti, Ion Gruescu de la Negomir şi Liviu Cotojman.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: