Andrei demisionează decât să-i dea pădurea lui Pătraşcu
Sentinţa definitivă şi irevocabilă dată de Tribunalul Gorj în cazul Pătraşcu va ajunge în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii. Prefectul Liviu Andrei spune că va încerca prin toate mijloacele posibile să împiedice împroprietărirea argeşeanului cu suprafaţa de 720 de hectare de pădure. De asemenea, membrii Comisiei Judeţene refuză să semneze documentele respective, considerând că decizia magistraţilor este fără precedent în România. Mai mult, Andrei spune că-şi va da demisia dacă nu va reuşi să rezolve această problemă.
Argeşeanul Liviu Pătraşcu urmează să fie împroprietărit cu suprafaţa de 720 hectare de pădure din Crasna şi Tismana, în baza unei hotărârii definitive şi irevocabile emise de Tribunalul Gorj. Decizia instanţei obligă Instituţia Prefectului să comită o ilegalitate şi să emită documente care intrau în atribuţiile Consiliilor Locale: anexă de validare, planuri de parcelare şi proces verbal de punere în posesie. Membrii Comisiei Judeţene refuză să întocmească aceste acte deoarece consideră că prin semnarea lor vor încălca legea, cu bună ştiinţă. La rândul său, Liviu Andrei spune că va trebui să ia cea mai grea decizie din activitatea sa de prefect de până acum. “Este o hotărâre definitivă şi irevocabilă care nu respectă legile ce guvernează România, dar este o hotărâre definitivă şi trebuie pusă în aplicare. Dacă nu, o să avem cazierele murdărite. Este cea mai grea decizie pe care trebuie să o iau şi nu sunt hotărât dacă voi semna sau nu”, a declarat Andrei, care spune că ar putea ajunge chiar la demisie.
RECUZARE
Reprezentanţii Instituţiei Prefectului îi suspectează pe magistraţii gorjeni de faptul că au l-au favorizat pe Pătraşcu. Tocmai de aceea s-a cerut recuzarea a doi judecători: Vasile Ghimiş şi Doina Tudose. Din completul de judecată a mai făcut parte şi Angela Câlniceanu. “Am cerut recuzarea a doi judecători deoarece aceştia au mai făcut parte şi din alte complete de judecată care i-au dat câştig de cauză lui Pătraşcu. Ambele cereri ne-am fost respinse”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor.
HOTĂRÂRE
Prefectului Liviu Andrei a menţionat că va solicita Consiliului Suprem al Magistraturii să analizeze decizia Tribunalului Gorj. “Am luat decizia de a sesiza Consiliul Suprem al Magistraturii vis-a-vis de soluţia dată de magistraţii din Gorj”, a declarat Andrei.
VERIFICĂRI
Sentinţa judecătorilor gorjeni care au rezolvat acest caz într-un timp record, l-a uimit şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. “Nu am fost implicaţi în acest caz. Este o problemă strictă a comisiilor locale şi a Comisiei Judeţene. Încă nu s-a validat punerea în posesie, însă faptul că a câştigat în instanţă înseamnă că există nişte documente. Trebuie verificat dacă aceste acte sunt reale sau există nişte artificii pe care Pătraşcu le-a folosit”, a declarat Călinoiu.
Este cea mai mare dezamăgire de când sunt într-o funcţie publică. Sunt dispus să-mi dau demisia. Chiar o să merg la Guvern să am o discuţie. O să merg mâine sau poimâine.
Liviu Andrei, prefect de Gorj