Emoţii la prima probă a bacalaureatului
Emoţii mari în prima zi a examenului de bacalaureat, prin care au trecut aproape 2500 de elevi. Subiectele la proba orală de limba şi literatura română au fost accesibile, iar totul a decurs normal, fără incidente. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj transmite că la acest examen şansele de fraudare vor fi foarte mici.
Aproape 2.500 de elevi au scăpat de prima probă a examenului de bacalaureat. Pentru evaluarea competenţelor lingvistice şi de comunicare orală în limba şi literatura română, care va dura trei zile, s-au înscris 4.850 de absolvenţi de clasa a XII-a. „La prima probă de evaluare a competenţelor s-au înscris 4.850 de candidaţi, iar în prima zi au susţinut examenul 4.850 de candidaţi. Examenul s-a desfăşurat foarte bine, fără nici un fel de incident”, spune Camelia Bibere, inspector şcolar. În urma evaluării elevii vor primi unul dintre calificativele mediu, avansat şi experimentat, lucru care nu îi prea mulţumeşte pe aceştia. „A fost o probă uşoară. Am avut de rezolvat un subiect despre biblioteca unei şcoli, rolul acesteia în viaţa elevilor. Deşi nu au fost subiecte grele consider că acordarea calificativelor la aceste probe orale nu ne avantajează deloc. Notele ne mai ridicau media generală, dar de această dată nu se vor mai lua în calcul”, spune un elev care a susţinut proba la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”. „Prima probă mi s-a părut uşoară, deşi româna nu este punctul meu forte. Am avut un text publicistic, pe care l-am rezolvat foarte repede. Vom primi calificative la proba orală”, mai menţionează un elev. Următoarea probă, cea de evaluare a competenţelor digitale, va începe vineri, 10 iunie, cu trei zile mai devreme decât fusese planificată iniţial.
SEMNALARE
Pentru buna organizare a examenului de bacalaureat Ministerul Educaţiei a alocat linia TEL VERDE 0800801100 (telefon gratuit), la care cetăţenii pot semnala orice neregulă constatată în organizarea şi derularea examenului naţional de bacalaureat. Conducerea Ministerului anunţă că examenul este gratuit, iar în cazul în care se vor cere bani pentru protocol părinţii sau elevii pot semnala acest lucru la numărul de telefon, care va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9.00-19.00.
SUPRAVEGHERE
La Colegiul „Tudor Vladimirescu“, elevii au fost supravegheaţi de camere web, calculatoarele fiind dotare cu acestea. „Montarea acestor camere are mai mult un rol psihologic, în sensul că elevii trebuie să ştie câ sunt cât de cât supravegheaţi”, a declarat Dorin Taşcău, directorul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”.