Gem de prune cu nucă şi foarte puțin zahăr
Gemul de prune este prin definiţie dulce, iar pentru că prunele au deja suficient zahăr nu este necesară adăugarea unei cantităţi mari pentru a-l prepara. Gemul de prune cu nuci este însă o delicatesă şi nu trebuie să rataţi ocazia de a prepara toamna câteva borcane.
Pentru 8 borcane de 300 ml cu gem de prune cu nucă aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
2,5 kg prune (cântărite fără sâmburi)
750 g zahăr
250 g miez de nucă
Se curăţă prunele de sâmburi şi se taie apoi se aşază prunele într-o cratiță încăpătoare. Deasupra lor se pune zahărul și se lasă totul pe masă până lasă zeamă. După o oră de fierbere prunele lasă zeamă și zahărul se dizolvă aproape complet. Lăsaţi să fiarbă la foc mic până se formează lichid suficient și astfel evitaţi ca gemul să se prindă de oală.
Acest gem de prune se fierbe până se îngroaşă şi scade, amestecând cu atenție ca să nu se prindă. La final se adaugă nucile (lăsate destul de mari şi prăjite puţin) și se mai dă un clocot. Se pune gemul în borcane sterilizate în prealabil şi se aşază în cămară pentru iarnă.