Solicită anchetă în cazul restructurării CE Oltenia
Greenpeace România va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete în legătură cu planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.
Potrivit ONG-ului de mediu, Planul de restructurare şi decarbonare creionat de Complexul Energetic Oltenia, în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce de fapt la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030. Mai precis, contrar direcției de decarbonare declarate de companie, emisiile anuale totale ale companiei vor crește între 2020 și 2030 de la 7 Mt CO2/an în 2020 la aproximativ 9 Mt CO2/an în 2030, cu un maxim de 10.7 Mt CO2/an în 2024.
Raportul Greenpeace a fost realizat cu sprijinul unui consultant tehnic extern, pe baza planului de restructurare și decarbonare făcut public de Complexul Energetic Oltenia.
„Asistăm la un paradox: CEO solicită miliarde de euro pentru un plan de decarbonare care va crește producția de emisii de gaze cu efecte de seră. An de an, centralele pe cărbune înregistrează pierderi, fiind o povară pentru bugetul de stat. Fiecare cetățean al României trebuie să știe că plătește – fără să fie întrebat – pentru a continua să fie poluat de către această industrie, deși potențialul României pentru energie regenerabilă este uriaș. Problemele de sănătate și mediu generate generate de acest ucigaș tăcut sunt cu mult mai mari decât beneficiile”, spune Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.
Greenpeace susține că a transmis această analiză şi către instituţiile relevante din România şi va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete, semnalând incompatibilitatea planului propus de Complexul Energetic Oltenia cu direcţia europeană de decarbonare şi cu ambiţiile declarate ale României de a prioritiza combaterea schimbările climatice.
Planul de restructurare al CE Oltenia vine ca urmare a nereturnării ajutorului de salvare în valoare de 252 milioane de euro, primit de companie de la guvernul român la începutul anului trecut.
Guvernul a adoptat în noiembrie 2020 un memorandum, prin care se angajează să susţină, prin bugetul de stat, schema de ajutor de stat pentru restructurarea companiei, în valoare de 1,326 miliarde de euro. CE Oltenia aşteaptă validarea planului de către Comisia Europeană.