Sindicatele au o listă de solicitări pentru premierul Ciucă

Jan Popescu, preşedintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, îi cere premierului Ciucă să introducă în PNRR grupul numărul 5 de la Termocentrala Rovinari și să îi asigure funcţionarea şi după anul 2032.

Grupul nu este prins în Planul Național de Redresare și Reziliență, ca funcționare din 2026, deşi s-au investit foarte mulţi bani pentru modernizarea acestuia.

Reprezentanţii Sindicatului Mine Energie Oltenia vor să îi transmită lui Nicolae Ciucă mai multe solicitări, odată cu vizita acestuia în Gorj, anunțată pentru finalul lunii aprilie: „Nu mai suntem în interiorul planului de restructurare care a fost admis Comisiei Europene. De aceea, solicitările noastre către domnul premier sunt următoarele: decalarea termenului de închidere a capacităţilor de producere de energie pe bază de cărbune, până la punerea în funcţiune a altor surse de energie verde, dar de aceeaşi putere în bandă. O altă solicitare este să facă toate demersurile pentru transformarea contractelor de muncă ale colegilor din perioadă determinată în perioadă nedeterminată şi introducerea blocului nr 5, de la Termocentrala Rovinari care după terminarea reparaţiei va fi cel mai performant din Sistemul Energetic Naţional al energiei produse pe bază de cărbune. Deci introducerea blocului în PNRR, punerea în funcţiune şi rămânerea la dispoziţia Sistemului Naţional şi după 2032. Nu toţi salariaţii CEO vor îndeplini condiţii de pensionare în 2032, iar eu sunt unul dintre aceştia. Voi face tot ce îmi stă în putinţă ca toţi să ieşim la pensie din această companie”, a transmis Jan Popescu, într-un interviu la Radio Infinit.

Jan Popescu este sigur că blocul numărul 5 va intra în funcţiune anul acesta: „În locul capacităţilor de energie pe bază de cărbune, trebuie să intre şi celelalte componente ale planului de restructurare. Adică alte capacităţi ale energiei în bandă, pe gaz. Până nu vedem acele capacităţi pe gaz, nu putem discuta despre închiderea capacităţilor pe bază de cărbune. Planul de restructurare are două componente: închidere şi punere în funcţiune. Ele trebuie să fie corelate şi asta le transmitem guvernanţilor şi premierului. Grupul numarul 5 va intra în funcţiune anul acesta şi este normal ca acesta să funcţioneze o perioadă de timp, cel puţin pentru a-şi amortiza investiţia făcută în retehnologizare”, a adăugat preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.

Vizualizări: 1,348

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: