Un fost director: Căpuşele ministeriale sug din veniturile spitalelor!
Constantin Talabă, fostul manager al Spitalului Orășenesc Rovinari, a anunțat principalul motiv pentru care a decis să plece de la cârma unității spitalicești. Talabă spune că va deveni director regional într-o companie privată. Un al doilea motiv pentru care a decis să plece din sistemul sanitar, spune Talabă, este canibalismul instituțional din Ministerul Sănătății.
Fostul manager al spitalului din Rovinari, Constantin Talabă, a decis să plece din sistemul sanitar declarând că a rămas în continuare într-o relație de colaborare cu actualul primar, Robert Filip. Talabă a spus că și-a dat demisia pentru că are o ofertă mult mai generoasă. ”Eu plec pentru că am o ofertă incomparabil mai generoasă, în altă parte, în sistemul privat, într-o altă locație, într-o altă localitate. Eu când am venit aici, nu am venit pentru salariul de manager pentru că eu câștigam de trei ori mai mult din avocatură, de unde am venit. Plec la o companie privată cu o arie vastă de activități iar eu voi fi un director regional. Nu știu cine va veni în locul meu, mă bucură că actualul primar m-a rugat să fac niște propuneri. Sfatul meu este să pună pe cineva din interior, o persoană care să cunoască foarte bine activitatea și să aibă o viziune de ansamblu”, a spus Constantin Talabă.
Denunţă “canibalismul” din sănătate
Fostul manager a vorbit pentru prima dată și despre derapajele pe care le are sistemul medical. Talabă spune că în minister funcționează niște organisme care nu altă treabă decât să căpușeze spitalele orășenești. Talabă spune că atunci când vine vreo comisie de la Bucureşti, membrii acesteia au pretenţii de masă şi cazare la hoteluri bune, iar decontul ajunge în buzunarul lor. ”Sunt revoltat de canibalismul instituțional realizat la nivelul ministerului, de căpușele ministeriale care sug din amărâtul de venit al spitalelor. RENAR, CONAS, acel organism fantastic care acreditează spitalele și care pentru orice chestiune îți ia zeci de mii de lei pe de o parte, într-un mod discreționar, fiindcă n-ai posibilitate să alegi, doar cu ei pot să lucrezi, ei stabilesc prețurile, au pretenții să le decontezi transportul, chiar dacă sunt în delegație, hotel fiecare într-o cameră separată și nu orice hotel, masă. M-am săturat, eu sunt un revoltat pe aceste chestii, nu pot să le înghit. Ne costă 15.000 de lei acreditarea laboratorului de către RENAR. Toate aceste instituții sunt îmbuibate de niște salarii fantastice, toate aceste instituții spoliază spitalele orășenești”, a spus Constantin Talabă, fostul manager al Spitalului Orășenesc Rovinari.