Sindicaliștii FNME, la uşa lui Boza. Ce i-au cerut managerului CEO!
Liderii sindicali din Federația Națională Mine Energie (FNME) au mers joi, 30 martie, la sediul CE Oltenia, pentru a discuta cu membrii Directoratului. Sindicaliştii au spus că la întocmirea planului de concedieri nu a existat „o comunicare” între administrație și sindicate, dar nici între CE Oltenia și sucursalele energetice și cariere. Sindicaliștii au spus că în anumite subunități nu au fost afișate nici măcar listele cu salariații care îndeplinesc condițiile de prepensionare. Aceștia s-au arătat optimiști după discuții, spunând că directorii au fost deschiși la doleanțele lor.
Discuțiile dintre sindicaliști și directorii din CE Oltenia s-au axat pe reorganizarea companiei și concedierile colective ce urmează a fi făcute din luna mai. Sindicaliștii spun că administrația CEO nu a comunicat cu subunitățile la întocmirea planului de concediere. Liderii de sindicat au cerut celor din conducerea executivă să nu concedieze din personalul TESA după ureche, ci în baza unei analize corecte. „S-a tot bătut monedă pe restructurarea TESA. Noi ca federație dorim o astfel de restructurare, dar într-un cadru normal. Să spună: acestea sunt atribuțiile care trebuie îndeplinite de numărul X de personal și în funcție de acestea să stabilească numărul respectiv. Am primit promisiunea că se va stabili numărul acela de 300 și ceva pe entități, cât e la bază, cât e la nivel central”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, președintele FNME.
Discuții au fost și referitoare la programul de lucru în subunități. „Se iau decizii care ajung cu întârziere la subunități. Chiar dacă în aprilie avem acea săptămână după Paște, concediu colectiv, sunt colegi care nu au aflat de chestiunea aceasta”, a mai spus Pîrvulescu.
Roșca: Un ceas care merge bine nu umbli la el!
Sindicaliștii au spus că după ce au văzut schema reorganizării pe subunități au realizat că anumite aspecte nu sunt aplicabile în teren și au venit să ceară lămuriri Directoratului CE Oltenia. Aceștia și-au spus doleanțele și spun că au primit garanții că va fi făcută o analiză. „Noi considerăm că sunt măsuri care nu au nimic de a face cu realitatea și care ar putea să blocheze activitatea la subunități. E vorba pe anumite departamente unde, deși volumul de muncă este destul de mare și cu un număr de patru persoane nu se făcea față, erau aduși sâmbăta și duminica la lucru, acum doresc să lase două persoane cu același volum de muncă. Nu este posibil”, a declarat Nelu Roșca, liderul sindical de la Cariera Roșiuța.
Bădița: Oamenii nu au suficiente informații
Sindicaliștii și-au arătat indignarea și faţă de reorganizarea structurii de mentenanță pe zona Motru. „Tehnologia de la Lupoaia este una diferită față de cea de la Cariera Roșiuța. La Roșiuța există excavatoare de 1400, iar la Lupoaia de 1300. Inclusiv pe parte electrică, cât și pe mecanică, tehnologia diferă. Ca să mai formăm o secție la nivel de EMC pentru niște posturi, pentru TESA, și să bulversăm personalul care este bine pregătit și a intervenit în timp real. Un ceas care merge bine nu umbli la el!”, a mai spus Nelu Roșca.
Sindicaliştii FNME au spus că îl așteaptă pe directorul Daniel Antonie la Motru pentru a evalua situația la fața locului. „Monitorizăm foarte atent reorganizarea și restructurarea de la CE Oltenia”, spune liderul Nicoale Bădiță de la Cariera Lupoaia. „Nu s-a făcut o comunicare corectă legat de planul de concediere. Oamenii nu au suficiente informații. Mă refer la anumite termene, programul de concediere include termene din Codul Muncii și trebuie mai multă comunicare. Am venit cu propuneri concrete referitore la problemele pe care le-am ridicat Directoratului”, a conchis Bădiță.